Lucia Žitňanská: A helyzetet az alkotmánybírósági jelölések új módja oldhatná meg

Lucia Žitňanská
A Híd alelnöke megérti a köztársasági elnök azon döntését, miszerint nem nevezi ki a választásokig a javasolt alkotmánybíró-jelölteket.

A köztársasági elnök elutasította az alkotmánybírók kinevezését a választásokig. Lucia Žitňanská szerint folytatódik az az áttekinthetetlen szituáció, amely akkor alakult ki, miután Gašparovič köztársasági elnök nem nevezte ki Čentéš docenst a legfőbb ügyész pozíciójára. „Meg kell említeni, hogy ezt a kaotikus helyzetet elsősorban az alkotmánybíróság döntései okozták, amelyektől egyes bírók is elhatárolják magukat”- jelentette ki a Híd alelnöke. Véleménye szerint a köztársasági elnök jogosan fordult az alkotmánybírósághoz az értelmezési kérvénnyel, az azonban a kérvényét elutasította.

Lucia Žitňanská szerint ezt a helyzetet kizárólag az alkotmány módosításával lehet megoldani, amely újraértelmezi az alkotmánybíróság kreálását, beleértve a köztársasági elnök kompetenciáját a bírók kinevezésével kapcsolatban. „Mi elkészítettük és a múlt héten be is mutattuk alkotmánytervezetünket”- mondta Žitňanská. A Híd az 5+5+5 elvet javasolja, miközben a bírók egyharmadát a köztársasági elnök válassza, egyharmadát a parlament és egyharmadát pedig a Bírói Tanács. A párt szigorítana a szakmai feltételeken is, amelyeket minden jelöltnek teljesítenie kellene. „Ezt a javaslatot, amely a korrupcióellenes csomagunk része, előterjesztjük eltekintve attól, hogy a Híd kormányon vagy ellenzékben lesz a választások után“- tette hozzá Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke.

 

Megosztás: