Peter Krajňák: 100 nap az oktatási tárca államtitkáraként

Az oktatási minisztérium államtitkáraként eltöltött első száz nap nagyon komoly feladatot jelentett számomra, mivel az új vezetőség nagyon erős sajtó és közéleti nyomás alá került, mely már a választás előtt kialakult. Már az első pillanattól kezdve egyértelmű volt a cél: javítani az oktatási környezeten, és a lehető legnagyobb mértékben hozzájárulni az oktatás minőségének javításához.

Ezen célok megvalósításához három feladaton keresztül juthatunk el. Az első feladat a pedagógusokkal való tárgyalások felelevenítése és a bérköveteléseik legalább részleges kielégítése. A második a nemzetiségi oktatás szempontjából volt prioritás: itt a kislétszámú osztályok megmentése volt a cél. A harmadik feladat az oktatási minisztérium nemzetiségi osztályának újbóli felállítása volt.

Mindhárom feladatot sikerült teljesíteni. A pedagógusok bére idén szeptembertől 6 százalékkal nő, majd 2018-2019 és 2020-ban minden év január elsején újra emelkedik. Ennek a garantált bérnövekedésnek köszönhetően a pedagógusok választási ciklus végére mintegy havi 150-200 euróval többet tudhatnak a pénztárcájukban. 2016. szeptemberétől be kellett volna zárni azokat a nemzetiségi kisiskolákat, melyek nem feletek volna meg az aktuális törvény létszámot érintő követeléseinek. Ezt az oktatási törvény módosításával sikerült kiküszöbölni. Azért, hogy  nemzetiségi oktatási rendszer stabilizálódjon és tovább fejlődhessen az oktatási minisztériumban, létrehoztuk a kisebbségi osztályt.

Az első száz nap a hivatalban számos új kihívást is jelentett. A regionális oktatásért felelős főosztálynak sikerült előkészítenie az állami oktatási programot, folytatódik a tankönyvek beszerzése, számos iskolát be-illetve kivettünk az iskolahálózatból, különböző projekteket támogattunk. Számos olyan találkozón vettünk részt, melyek azt bizonyították, hogy az oktatás területén is nagyon sok a jó szakember, akiket érdemes meghallgatni és inspirálódni a javaslataik által.

A hosszú távú tervek között roma és szegény közösségben élő gyerekek helyzetének javítása és a gyerekek képességei felmérésének javítása szerepel. Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztossal való együttműködésünk ebben a témában kulcsfontosságú lesz. Szívesen foglalkoznék az iskolák támogatási modelljének módosításával, új iskolák építésével olyan helyeken, ahol két műszakban kell tanítani és a minisztérium információs rendszerének javításán is dolgoznunk kell, mely segíthetne az oktatás támogatásának optimalizálásában. A jelenlegi rendszer nem megfelelő. Ezen felül a pedagógusokon kívül a nem pedagógiai dolgozók fizetésén is javítani kell. Egyetértek azzal az állásponttal, hogy tarthatatlan, hogy egyesek fizetése a minimálbér alatt van. Ezen felül a kisebbségi oktatásra, melyről az elmúlt évben megfeledkeztünk, is több pénzt kell szánni.

Feladatból sok volt, sok van és sok is lesz, főleg egy olyan összetett minisztériumban, mint amilyen az oktatási, ám már az első száz nap megmutatta, hogy kemény és tisztességes munkával jó eredményt lehet elérni. A továbbiakban is sok munka vár ránk, de meggyőződésem, hogy az eredmények nem váratnak magukra.

 

Megosztás: