Márainak helye van Kassán

A Híd aggodalommal figyeli azt a fejleményt, miszerint Márai Sándor neve, ha nem figyelünk oda, eltűnhet a kassai magyar iskola hivatalos megnevezéséből.

Névváltoztatást javasolt ugyanis a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Gimnáziumnak a Kassa megye önkormányzata. Egy 2008-ban hatályba lépett törvény szerint, az olyan iskolák esetében, ahol ugyanazon a címen, vagy ugyanabban az épületben működik két külön bejegyzett iskola, azokat a nyilvántartásban egyesíteni kell, továbbá fel kell venniük az egyesített iskola nevet. A kassai magyar tannyelvű alapiskola és gimnázium esetében ez azt jelentené, hogy az intézmény nevében nem szerepelhetne Márai Sándor. 

A Híd nem ért egyet a javasolt változással. „Nem támogatjuk ezt az intézkedést, sem a konkrét esetben, sem pedig általánosságban. Márai Sándor nagy alakja volt mind a kassai és a magyar közéletnek, és nagy hiba volna egy az ő nevét viselő patinás intézményt ilyen módon átnevezni. Teljes mellszélességgel kiállunk a hasonlóan gondolkodó kassai diákok, szülők, pedagógusok és polgárok mellett, és éppen ezért támogatjuk az ezzel kapcsolatos petíciót. Kérnénk mindazokat, akik szeretnék, hogy továbbra is Márai Sándor legyen a neve a kassai magyar iskolánknak, hogy tegyenek hasonlóképpen. Bízunk benne, hogy sikerül minél több aláírást összegyűjteni,” nyilatkozta Ravasz Ábel, a Híd nemzetpolitikáért felelős alelnöke.

Megosztás: