Vörös: „A magyar tanítási nyelvű iskolák normatívája nem változik”

Vörös Péter parlamenti képviselő a Híd oktatási szakértőjével, Mičúch Ildikóval Peter Krajňák oktatási államtitkár és a nemzetiségi osztály vezetője, Prékop Mária jelenlétében az Oktatási Minisztériumban arról a - jelenleg tárcaközi egyeztetést alatt lévő – kormányrendelet-módosításról tárgyalt, amelyről az utóbbi napokban több téves információ is megjelent a sajtóban.

A 630/2008 sz. kormányrendelet szabályozza az egyes iskolatípusokra nyújtott állami normatívákat. A módosítás alapján 103%-ra emelik a nemzetiségi nyelvet tanuló diákok után fizetett normatívát.

„A minisztériumban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az emelés azokat a szlovák tanítási nyelvű alapiskolákat érinti, amelyekben a 2015. szeptember 1-től érvényes, speciálisan erre az iskolatípusra kidolgozott kerettanterv alapján  valamely nemzetiség nyelvét tanítják. Itt elsősorban a kisebb lélekszámú nemzetiségek nyelvét, a ruszint, a németet, az ukránt és más kisebbségi nyelveket oktató iskolákról van szó.” – tájékoztatott a tárgyalást követően Vörös Péter.

A képviselő elmondta, hogy a magyar tanítási nyelvű alapiskolák normatívája nem változik. „A magyar alapiskolák – ahogy eddig is – emelt szintű normatív finanszírozásban részesülnek, a 100%-os alapnormatívához képest 8%-kal kapnak többet, ami 108%-ot tesz ki. Ez azonban senkit se tévesszen meg, ez az összeg csak annyit jelent, hogy alapiskoláinkban ennyivel több a kötelező óraszám, az emelt normatíva csak ennek a többletköltségét fedezi.”

Ahogy az egyeztetésen kiderült, a kisebb létszámú nemzetiségek nyelvét oktató szlovák iskolák eddig semmilyen plusz pénzre nem voltak jogosultak, bár a kötelező óraszám náluk is magasabb, igaz, nem annyival, mint a magyar iskolákban. A rendeletmódosítás többek közt ezt a helyzetet próbálja orvosolni. Vörös Péter hozzátette: „A megbeszélés ismét megerősített abban, hogy az oktatási intézményekkel kapcsolatos valamennyi törvényt módosítanunk kell, hogy végre definíció-szerűen rögzítsük, mit értünk a nemzetiségi oktatás, a nemzetiségi iskola fogalma alatt, milyen intézmény-típusok vannak, és azokat hogyan finanszírozzuk. Ebben ugyanis szemmel láthatóan már több mint 20 éve kaotikus a törvényi szabályozás.“

 
 

Megosztás: