Ravasz Ábel kormánybiztos állásfoglalása a Zboró községben történt rendőri beavatkozásról

Ami Zboróban tőrtént, helytelen. Az elérhető videófelvétel alapján a rendőrök a helyszínen kialakult helyzetet nem megfelelő módon kezelték. A beavatkozás kaotikusnak tűnik. Információink szerint a konfliktus két testvér vitájával kezdődött, ez fajult tetlegességgé. A történteket az egész falu figyelte, ezért a helyszínre érkező rendőrök nem fértek a konfliktust kiváltó személyekhez. A felvételen jól látható, hogy miután ez sikerült, nem a szabályoknak megfelelő módon jártak el, gyerekeket és idősebb embereket is bántalmaztak. Elismerem, hogy Zboróban feszült volt a helyzet, de a rendőröknek az ilyen problémákat is fölösleges erőszak nélkül kellene megoldaniuk. A hasonló incidensek csorbítják a lakosság rendőrökbe vetett bizalmát, az ilyen beavatkozások megnehezítik a többi rendőr munkáját. Bízunk abban, hogy a rendészeti hatóságok alaposan kivizsgálják a történteket. A vizsgálat menetét figyelemmel követjük.

Pont  tegnap tettük közzé a helyi civil/polgári rendfentartó egységek létrehozására vonatkozó felhívásunkat. Az eredeti sikeres járőr projekt újraindításáról van szó A projektnek köszönhetően 45O terepmunkásnak 3 évre biztosítunk munkalehetőséget. Éppen az ő munkájuk járulhat majd hozzá a marginalizált csoportokban a tegnapihoz hasonló fölösleges konfliktusok megelőzéséhez.

Konkrét céljaink közé tartozik a roma rendőrök számának növelése. Ahhoz, hogy ezt elérjük, az új kétéves rendőrképző program is hozzájárulhat.Nemrég Ladislav Dovičovič, a bazini rendőr iskola igazgatója bszélt róla. Most őt idézném, mert szavai jól jellemzik a rendőrök társadalmi szerepét és fellősségét: É A rendőrök azért vannak, hogy segítsenek és óvjanak. Többségük ezt megérti, de amikor kikerülnek, kissé visszavedlenek. Rákényszeríti őket a kőrnyezet, ahol dolgoznak. De egy rendőrnek lelkileg olyan erősnek és műveltnek kell lennie, hogy senki se  bosszanthassa fel." Ezzel teljes mértékben egyetértek.

 

Megosztás: