Ravasz Ábel: Elítéljük az Erdőközben történt incidenst

Vasárnap délelőtt egy roma család házára lőttek Erdőközben. A fiatal elkövetők a szomszéd faluból származtak. A lövöldözés érzelmi reakciókat váltott ki a romák körében egész Szlovákiában. Ravasz Ábel romaügyekért felelős kormánybiztos egyértelmű állásfoglalást adott ki az incidens kapcsán.

"Az Erdőközben történt lövöldözés, amely egy roma család által lakott házat érintett, átlépte az utolsó határt, ami elválaszt bennünket a roma közösség tagjainak fizikai bántalmazásáról ebben az országban. Az ilyen cselekedetre nem lehet legyinteni és azt mondani, "semmi sem történt". Az, hogy a golyók senkit sem találtak el, nem változtat azon a tényen, hogy emberekre lőttek. Teljes mértékben elítéljük az Erdőközben történt incidenst, és a helyzet azonnali és alapos kivizsgálására szólítjuk fel a hatóságokat. Tekintet nélkül arra, hogy bebizonyosodik-e a faji intolerancia vagy sem, nem lehetünk könnyelműek ebben az ügyben" - jelentette ki Ravasz Ábel romaügyekért felelős kormánybiztos, aki szerint a lövöldözés a jéghegy csúcsa, amely jelképezi a társadalomban egyre inkább fokozódó feszültséget. Úgy tűnik, hogy a gyűlöletkeltéssel szemben továbbra is toleránsak vagyunk és egyre gyakrabban folyamodunk radikális megoldásokhoz, amely a kormánybiztos szerint a társadalom megoszlásához és a feszültségek növekedéséhez vezet. 

"Alacsony a romák iránti empátia mértéke Szlovákiában. Hogyha valami történik a romákkal, az emberek nagy része úgy érzi, hogy őket ez nem érinti, csak másokat érint. Meddig fajulhat még a társadalmi megoszlás? Fiatal férfiak lőnek fegyvertelen emberekre és ettől hősnek érzik magukat. Ezért a hozzáállásért nem csak őket terheli felelősség, hanem a társadalmat is, amely sajnos gyakorta tolerálja a "mi" és "ők" felosztást, "jobbakra" és "kevésbé értékesekre". Az efféle gondolkodásmód veszélyes, az efféle gondolkozásmód zavargásokat és felesleges konfliktusokat eredményez" - jelentette ki. 

Az illetékes hatóságok büntetőeljárás keretében foglalkoznak az üggyel, a vizsgálat során megállapítják majd, hogy faji alapú motivációból történt -e a támadás. A romaügyekért felelős kormánybiztos álláspontja a vizsgálat eredményeitől függetlenül egyértelmű, úgy véli, meg kell állítani a társadalom ellenséges csoportokra való szétválását. Ravasz az elkövetkezendő napokban ellátogat majd az érintett településre. 

Megosztás: