Rudolf Chmel: Az extrémizmussal szemben nem győzhetünk úgy, hogy ugyanazt az irányt követjük

Az extrémizmus, magyarul szélsőség új keletű fogalom annak ellenére, hogy geopolitikai térségünkben a múlt században többféle „izmusnak“ lehettünk tanúi.
A nácizmus és a kommunizmus olyan ideológiák, amelyek hosszú időre erőteljesen rányomták a bélyegüket Közép-Európa történelmi fejlődésére. Az extrémizmus a terrorizmushoz hasonlóan, valójában jelenlegi folytatója ezeknek a totalitárius ideológiáknak és rendszereknek. A szélsőséges megnyilvánulások megszaporodása társadalmunk állapotát tükrözi, ahogy láthatjuk, még a bársonyos forradalom óta eltelt negyedszázad sem volt elég, hogy leszámoljunk a gyűlölettel, a xenofóbiával, az agresszivitással, a nácizmushoz közelítő rasszizmussal, amely alattomos módon bekúszik a mi világunkba, amely mégiscsak demokratikus alapokon nyugszik. Ezért mérhetetlenül fontos, hogy határozottan elítéljük ezeket a megnyilvánulásokat, hogy Európa ne engedje visszaszivárogni azokat az antidemokratikus jelenségeket, amelyeket a huszadik században már átélni kényszerült. Éppen ezért üdvözöljük az Európai Bizottság januári közleményét, amely a radikalizmus, a terrorizmus és az erőszakos extrémizmus megelőzését célozza és amelynek intézkedéseit Szlovákia is felvállalja. 
Többször elmondtam már, de hadd ismételjem meg – az extrémizmussal szemben nem győzhetünk úgy, hogy ugyanazt az irányt követjük.
Rudolf Chmel, a Híd alelnöke

Megosztás: