A kormány kiegészítette a nemzetiségi kormánybiztos jogállásáról szóló statútumot

A kormány tegnapi ülésén jóváhagyta a nemzetiségi kormánybiztos intézményét szabályozó statútum kiegészítését. Erre a Kisebbségi Kulturális Alap miatt volt szükség, mert jövő év január 1-től a nemzetiségi kultúra támogatása a kormányhivatal és a nemzetiségi kormánybiztos hatásköréből a kulturális minisztérium jogkörébe kerül át.

A nemzetiségi kormánybiztosra vonatkozó statútum kiegészítésével aktualizálta a kormány a rá vonatkozó határozatokat. Megváltozott például a nemzetiségek helyzetéről ésjogállásáról szóló jelentés kidolgozásának gyakorisága is, amely eddig évente került kidolgozásra. A javaslat, amely kétévente írja elő e jelentés kidolgozását, összhangban van a nemzetiségek nyelvhasználatának helyzetéről szóló jelentésre vonatkozó kötelezettséggel – amelyet szintén kétévente kell kidolgozni. Ez az intézkedés azt eredményezi majd, hogy minden naptári évben kidolgozásra és előterjesztésre kell kerüljön a kormány elé a két jelentés egyike.

Ezen kívül a nemzetiségi kormánybiztosi intézmény statútuma a nemzetiségi nyelvhasználatra vonatkozó résszel is kiegészült.

 

Forrás: bumm.sk

Megosztás: