Összefog az állam a vállalatokkal és a nonprofit szervezetekkel a gyerekek ökoneveléséért

130 ezer euró környezeti nevelésre

A környezetvédelmi minisztérium a környezeti nevelés hosszútávú finanszírozására szolgáló alapot hozott létre. A Zöld Oktatási Alap összekapcsolja az állami, a magán- és a harmadik szektort. Holnaptól folyamodhatnak támogatásért az alaphoz a civil szervezetek. Összesen 130 ezer euró áll az alap rendelkezésére, a pénzkeret a környezetvédelmi tárca és a magánszféra forrásaiból tevődik össze.

„A nővérem speciális osztályban tanít, és ún. ökoosztályt szeretne létrehozni. Osztályába Down-szindrómás és fogyatékos gyerekek is járnak. Magánszervezeteket szólított meg az ötlet támogatásáért, sikertelenül. Rendszeresen érkeznek ehhez hasonló e-mailek a minisztériumba. Egy egyszeri támogatás helyett most olyan megoldást kínálunk, amely hosszútávon támogatja a környezeti nevelésre irányuló kisebb, nagyobb projekteket. Összekapcsolja az állami, a magán és a nonprofit szférát„ – jelentette ki a mai sajtótájékoztatón Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) által létrehozott Zöld Oktatási Alap október 20-tól fogadja a támogatási igényeket környezeti nevelési, oktatási és felvilágosító projektek finanszírozására. Civil szervezetek, jogi személyek érdekcsoportjai, alapítványok és közhasznú környezetvédelmi szolgáltatásokat nyújtó nonprofit szervezetek pályázhatnak. Összesen 130 ezer euró áll az alap rendelkezésére, a pénzkeret a környezetvédelmi tárca és a magánszféra forrásaiból tevődik össze.

„Az adományozókkal közösen négy olyan területet határoztunk meg, melyeket támogatni szeretnénk. Ezek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mobilitás és a kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedések, a körkörös gazdaságra való áttérés, valamint az életminőséget javító zöld infrastruktúra és végül, de nem utolsósorban az ökoinnováció“ – tette hozzá a miniszter. Elmondása szerint a tárca azokat a kormányzaton kívüli szervezeteket akarja segíteni, melyek a környezeti nevelés és oktatás mellett kötelezték el magukat.

„A Zöld Oktatási Alap küldetése, hogy támogassa a nem kormányzati szervezetek azon projektjeit, melyek a gyerekek, a fiatalok és a nagyközönség környezeti nevelésére és oktatására irányulnak“ – jelentette ki Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár hozzátéve, hogy a támogatott tevékenységek közé tartozik majd a környezeti nevelés, beleértve az oktatási programokat, a terepgyakorlatokat, játékokat, versenyeket és egyéb interaktív tevékenységeket.

Regionális jelentőségű projekt esetében az igénylő legfeljebb 5 ezer eurót kaphat, országos szintű projektre pedig 10 ezer eurót. A kérvényezőknek 5 százalékos önrészt kell biztosítaniuk és december 1-ig kell beküldeniük a pályázatokat

"A kérvényeket elbíráló bizottságban a minisztérium, az adományozó és a nonprofit szervezetek is helyet kapnak.  Ez a testület a projektterv esetleges módosításáról, illetve az igényelt összeg csökkentéséről illetve növeléséről is jogosult lesz dönteni" - mondta Matej Ovčiarka, a SAŽP vezérigazgatója.

Az alap bevételei adományozási szerződés alapján nyújtott támogatásokból folynak be és az Államkincstáránál vezetett külön számlára utalják őket. Az alap rendelkezésére álló adományokból befolyt pénz, a költségvetésről szóló jogszabály értelmében, közpénznek minősül. Az alapból elnyert támogatást a kérvényező a közbeszerzési törvény 8. paragrafusával összhangban használhatja fel. A Zöld Oktatási Alaphoz a környezetvédelmi minisztériumon kívül magántársaságok is hozzájárultak: CRH Rt. -30 ezer €, Velux Slovensko – 20 ezer €, Slovnaft Rt. – 20 ezer €, Slovalco Rt. -  15 ezer €, VÚB Alapítvány – 5 ezer €.

Bővebb információk a Zöld Oktatási Alap honlapján www.zelenyvzdelavacifond.sk. találhatók.

 

Megosztás: