Nagy: Egységes és erősebb határellenőrzés az EU-ban

Európai Parlament - Nagy József
Új intelligens regisztrációs rendszer fogja rögzíteni az Unióba érkezők nevét, ujjlenyomatát és arcképét, valamint a határátlépés helyét és idejét (EES). A belépés elindítja az egyes tagállamok által kiadott vízumok érvényességének visszaszámlálását, és ha valaki bárhol az Unión belül túllépi a megengedett tartózkodási időt, az adat bekerül a szintén megreformált Schengeni Információs Rendszerbe.

“Összekapcsolt biztonsági adatbázisok létrehozása az EU válasza a terrorizmus, a migráció és a megnövekedett utasforgalom biztonsági kockázataira. Az uniós állampolgároknak nem jelent majd plusz terhet, viszont alaposan megnehezíti az illegális bevándorlók és az embercsempészek dolgát, hiszen leleplezi a hamis útleveleket és vízumokat is. Az adatbázishoz online hozzáférése lesz minden tagállam hatóságának bűnügyi személyazonosítás és hírszerzés céljából, így akár egy közúti ellenőrzés során is kiszúrhatja a rendőrség a jogtalanul itt tartózkodókat.” - jelentette ki Nagy József, európai parlamenti képviselő (Híd, Néppárt).

Az ETIAS, amely a sokak által ismert amerikai online utasengedélyezési rendszer (ESTA) európai megfelelője, fontos része lesz az új, komplex EU-s biztonsági hálózatnak.

“A technológia nem ismeretlen, hiszen tagállamokon belül már sok helyen alkalmazzák. Amit sikerült elérnünk, az a tagállamok együttműködése az érzékenyen kezelt biztonságpolitika területén.” – zárta nyilatkozatát Nagy József, az Alapjogi, Bel-, és igazságügyi Bizottság néppárti koordinátor helyettese a szerdai strasbourgi szavazással kapcsolatban.

 

Megosztás: 
Címkék: