A megyei választásokról tárgyalt a Híd a nyitrai és a kassai kerületben

A Híd kerületi és járási elnökei ezen a héten is folytatták a megyei választásokon való együttműködéssel kapcsolatos tárgyalásokat. Ezúttal a nyitrai és a kassai kerületben tárgyaltak a többi párt képviselőivel.
Csóka Lajos, a Híd komáromi járási elnöke Petheő Attilával, az MKP komáromi járási elnökével találkozott. Míg Csóka Lajos a megyei választásokkal kapcsolatban szeretett volna egyezségre jutni, Pethő Attila az állampolgársággal, a magyar iskolákba való beiratkozással és az önkormányzatisággal kapcsolatos kérdésekről nyitott vitát. Petheő úgy nyilatkozott, hogy a választásokról való tárgyalásokra még nincs felkészülve. A Híd sajnálatosnak tartja, hogy egy újabb találkozót kell majd összehívni az MKP felesleges időhúzása miatt.
  
A szomszéd járásban Bóna Bertalan, a Híd érsekújvári járási elnöke felajánlotta Szigeti László MKP-s kollégájának, hogy az érsekújvári választási körzeten belül 5:3 (esetleg 4:4) arányban legyenek jelöltek állítva az MKP javára, a párkányiban pedig 2:1 arányban, szintén az MKP javára.  Szigeti László azonban elutasította az ajánlatot, helyette 4:4, illetve 3:0 arányt javasolt. A Híd szeretne kompromisszumot kötni, de csak abban az esetben, ha mindkét fél hajlandó engedni. Az MKP részéről erre eddig nem mutatkozik hajlandóság.
A Híd csalódottságát fejezi ki az MKP hozzáállása miatt, mivel először a kerületi szintű tárgyalások helyett csak járásokon belül voltak hajlandóak tárgyalásokat folytatni, majd miután a járási megbeszélésekre került sor, felkészületlenül érkeztek, vagy nem voltak hajlandóak kompromisszumot kötni. Ez a hozzáállás megkérdőjelezi az MKP együttműködési szándékának valósságát.
A kassai kerületben a Népi Platform pártjai tárgyaltak és megegyeztek, hogy a megyében együtt fognak képviselőjelölteket állítani a megyei választásokra. A Híd, az SDKÚ-DS és a KDH ezek után közösen fognak tárgyalásokat kezdeményezni a többi jobboldali párttal, beleértve az MKP-t is -  annak ellenére, hogy az MKP kassai megyei vezetősége három felkérés után sem ült még le tárgyalni a Híddal. 
A Híd örül, hogy a kassai kerületben ilyen sikeresek voltak az eddigi tárgyalások, és hogy bebizonyosodott, ahol van hajlandóság kompromisszumot kötni, ott hasznos koalíciók alakulhatnak. 
 

Megosztás: