Polgári vízió 2016: Magyar nemzetpolitika

Polgári vízió 2016
Szeptember 27-én a Híd párt bemutatta a Polgári vízió 2016 stratégiai dokumentumának első részét, amely a magyar nemzetiségi politika témáját érinti.

A Polgári vízió 2016 projekten 15 szakember dolgozik, akik a párt elnökével együtt alapvető politikai és közéleti témákkal foglalkoznak. "Ezek gazdasági kérdések , állami szektor, ezen belül oktatás- és egészségügy , etnikai kisebbségek jogainak védelme és fejlesztése, régiók fejlesztése , ezen belül  a mezőgazdaságot és környezetvédelmet érintő kérdések" - hangsúlyozta Bugár Béla pártelnök.

Az említett témakörök fokozatosan lesznek bemutatva a médiákban és a nyilvánosságnak, a teljes anyag jóváhagyásának reményében, a jövő év tavaszára tervezett program konferencián.

A Híd által bemutatott projekt első témaköre - a magyar nemzetiségi politika, a párt müködésének fontos és megkülönböztető területe. Az adott kérdés központjában a nemzetiségi politika jellemzői, problémái állnak, valamint a szükségszerű lépések és lehetőségek a szlovákiai magyar kisebbség fenntartásához és fejlesztéséhez.

A párt által konkretizált legfontosabb pontok a nyelvi környezet megőrzésének jelentősége, a többnemzetiségű identitás elfogadása, a hagyományos nemzeti kisebbségek tagjainak egyenértékűsége, a kulturális és oktatási hatóságok kérdése, valamint az államnyelv és a kisebbségi nyelvek közti szimmetria létrehozása és egyéb területek.

" A Híd őszinte, egyértelmű és olvasható hozzáállással közelíti meg a kérdéseket, amelyek tudatlan és felületes kezelése gyakran vezetett és vezet félreértésekhez. Hiszem, hogy ennek nyilvánosságra hozatala ugyanolyan őszinteséggel lesz elfogadva és pozitív változást fog hozni az együttélésünkben és együttműködésünkben" – tette hozzá Solymos László alelnök.

A párt szívesen fogad segítséget e célok megvalósításához partnereitől, a közszférától, valamint az államopolgároktól is.

Dokumenty na stiahnutie: 
CsatolmányMéret
PDF icon pv_nemzetpolitika.pdf73.38 KB
Megosztás: