Ondrejcsák: Rimaszombat és Gömör gazdasági lemaradásának 3 oka

Az elmúlt hetekben sokan kérdezték a véleményemet, mi lehet az ako Rimaszombat és általában Gömör gazdasági lemaradásának. Amióta érzékelem a közügyeket magam körül, mindig is sokat beszélgettem erről a témáról régiófejlesztési szakemberekkel, Rimaszombatban, de egész Szlovákiában, sőt külföldön is. Ezek alapján három tényezöt emelnék ki.

- A VÁROS NAGYON GYENGE POLITIKAI VEZETÉSE. Sajnos az elmúlt harminc évben Rimaszombatnak nem volt olyan polgármestere, akinek lett volna víziója, terve, stratégiája, és megfelelő képességei is. A jelenlegi polgármester például az elmúlt 30 évben különféle vezető politikai beosztásokat töltött be, de gyakorlatilag semmit nem tett Rimaszombat érdekében. Az állandó mellébeszéllés, kimagyarázkodás - mindenröl más tehet, pl. "kormány (akármelyik), politikusok, Pozsony - csak a saját eszköztelenségét leplezik. Ráadásul kötekedő, konfrontatív stílusával azt is "elérte", hogy nincs releváns politikai vagy intézményi partnere, aki valósan segíteni tudna a városon. Mégpodig partnerek nélkül soha semmi nem ment és nem is fog menni. Ráadásul annak köszönhetően, hogy a fasisztákkal közösködik, kiírta magát végleg a tisztességes politikai partnerek sorából, soha, senki nem fog vele akarni együttmüködni, Ezt nyíltan ki kell mondani. Márpedig ha egy város polgármestere egy ilyen mértékü politikai és társadalmi elszigeteltségbe kerül, ez a város számára katasztrófát jelent. Hatékony politikai vezetés nélkül Rimaszombat soha nem lesz képes kilábalni kilátástalan helyzetéből. 

- ELÉGTELEN INFRASTRUKTÚRA, beleértve a gyorsforgalmi utakat, az 1. és 2. osztályú utakat és a vasutakat is, amelyek hatékonyan bepcsolnák be a régiót az össz-Szlovákiai vérkeringésbe. Ez természetesen nem minden bajra jeelnt orvosságot, de enélkül szintén nem lesz fejlődés. 

- A HELYI ISKOLARENDSZER ÉS A MUNKAERőPIAC NEM HATÉKONY EGYüTTMüKöDÉSE. Erről már egy évtizede is írtam, de nem sok változott azóta sem. Az iskolarendszernek olyan végzősöket kell "termelnie", akik képesek helytállni a munkaeröpiacon. Megfelelő képzettségü munkaerő nélkül SOHA nem települ jelentősebb befektető a városba. Márpedig itt keveset fejlődtünk, változtunk a helyes irányba. Hiányzik egy olyan helyi autoritás, aki képes lenne egy asztalhoz ültetni a helyi iskolákat, helyi üzleti élet embereit és a potenciális befektetőket. Ideális esetben ez a polgármester dolga lenni - de hát ugye akkor többet kellene tenni, mint lapátokat küldözgetni Pozsonyba.

Ideális esetben mindhárom felvázolt területen előrelépést kell elérni. Hiába van európai szintü infrastruktúra, megfelelően képzett munkaerő nélkül, nem érkezik befektető. Lehet a városnak jó vezetése is, de infrastruktúra nélkül behatárolt mozgástere lesz. Lehetnek a városnak kivállóan képzett szakemberei, perspektíva hiányában elköltöznek. A jelenlegi, R2-es körüli vitában is - éppen ezért - nem szabad abszolutizálni egy tényezőt sem, de ignorálni sem.

Megosztás: