Ravasz Ábel az önkormányzatokkal együttműködve szeretné korlátozni a toluol árusítását

A kábítószerek használata az egész társadalomban elterjedt. Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos Fülek polgármesterének, Agócs Attilának kezdeményezésére elkezdett foglalkozni a toluol (szlovákul toluén) használatának elterjedésével, amelyet a szegények kábítószerének is hívnak.

„A toluolhoz néha nagyon egyszerű hozzájutni. Csak be kell menni a festékboltba és megvásárolni. A pszichotróp anyag rendszeres használata a szociális kapcsolatok megszakadásához vezet, az egész személyiség eltompul, különösen a szociális kapcsolataiban. A toluol számít a legolcsóbb kábítószernek és a legnagyobb károkat okozza az emberi szervezetben. A kábítószerek közül a a kábítószerfüggőség legsúlyosabb következményeit okozza: kritikus emlékezetkiesések, beszédzavarok, a delíriumot követő valóságészlelés jellemzi. Világos, hogy nem tudjuk egyik napról a másikra megszüntetni a fogyasztását, de már nem bírjuk tétlenül nézni a toluolfüggő gyerekek és felnőttek sorsát“ – mondta Fülek polgármestere, Agócs Attila.

A toluolhoz könnyű hozzájutni annak ellenére, hogy az európai szabályozás korlátozza az árusítását. A REACH-rendelet szerint a toluol nem hozható forgalomba, illetve nem használható fel anyagként vagy készítmények összetevőjeként a 0,1 vagy ezt meghaladó tömegszázalék koncentrációban a lakosság számára forgalmazott ragasztóanyagokban és szórófestékekben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a forgalmazó a toluolt tartalmazó készítményeket nem árusíthatja olyan személyeknek, akik azt nem szakmájuk gyakorlása során használják. Ezt vállalkozási engedéllyel vagy a kereskedelmi nyilvántartásból származó kivonattal lehet igazolni.

„Megállapítottuk, hogy a forgalmazóknak nincsenek megfelelő információik a toluol árusításának jogi szabályozásáról. Elég lenne a hatályos európai jogszabályt betartani és a probléma megoldódna. Az említett jogszabály szerint az átlagember már nem tud olyan egyszerűen toluolhoz jutni, mivel a vásárlás során be kell mutatnia a vállalkozási engedélyét, amely igazolja, hogy olyan tevékenységet végez, amelyhez szükség van erre az anyagra. Összeállítottunk egy tájékoztatót a forgalmazók és a nyilvánosság számára és a regionális irodáinkból embereket küldünk ki a toluollal fertőzött községekbe, hogy tájékoztassák a forgalmazókat a törvényi szabályozásról. Szigorúbban fogjuk ellenőrizni a toluol használatára nem jogosult személyeknek való további árusítást, a kötelezettségszegésért akár 99 500 euróig terjedő büntetést is ki lehet szabni“ – mondta Ravasz Ábel.

A hivatal azt várja ettől a lépéstől, hogy a fiatalok a legproblémásabb vidékeken nehezebben juthatnak toluolhoz. A tájékoztatót a hivatal honlapján is meg lehet találni. Ebben a kormánybiztos a nyilvánosság segítségét is kéri, hogy információkhoz jussanak a toluollal való visszaélésekről. A nyilvánosság bekapcsolásával a hivatal az árusítással kapcsolatos könnyelmű hozzáállásra kívánja felhívni a figyelmet.

Amennyiben információival, javaslataival segíteni szeretne, azt megteheti a toluen@minv.sk e-mail címen.

Megosztás: