Ruszin nemzetpolitika

Ruszin nemzetpolitika

Bemutatjuk a szükséges lépéseket a ruszin közösség fejlesztése érdekében, a hangsúlyt a nemzetiségi politika, a ruszin nemzetiségi kultúra és iskolaügy támogatására helyezve.

A Szlovákia területén élő ruszin nemzetiség az ország lakosságának autochton része, olyan kisebbség, amely a 20. század második felének kényszerű tiltásai ellenére, az 1989-es társadalmi változásokat követően dinamikusan fejlődik. Bizonyítják ezt a 2011-es népszámlálási adatok is, melyek alapján 33.482 állampolgár vallotta magát ruszin nemzetiségűnek, ami a 2001-es adatokhoz képest 38%-os, az 1991-es adatokhoz viszonyítva 96%-os növekedést mutatott a magukat ruszin nemzetiségűnek valló polgárok körében. Azt, hogy a ruszinok létszáma Szlovákiában ennél lényegesen magasabb, az a tény is igazolja, hogy a ruszint két, egymást követő népszámlálás során (2001, 2011) 55 ezren vallották anyanyelvüknek. A népszámlálás előtti kampányával a Híd is hozzájárult ehhez az eredményhez, és a továbbiakban is érdeke pártunknak a főként az Eperjesi kerületben élő ruszin nemzetiség sokoldalú fejlődése.

A párt megteszi a szükséges lépéseket az egész régió fejlesztése érdekében, a hangsúlyt a nemzetiségi politika, a ruszin nemzetiségi kultúra és iskolaügy támogatására helyezve. A Híd egyebek mellett támogatni fogja a meglévő ruszin nyelvű óvodák és kisiskolák fenntartását, új iskolák alapítását a ruszinul beszélő gyerekek számára az Eperjesi kerületben és más, ruszinok lakta nagyobb városokban, a szakmai intézmények együttműködését, a ruszin vizuális kétnyelvűség a mindennapi életbe való megerősítését, a ruszinok lakta települések polgármestereinek együttműködését, valamint és a ruszin nyelvnek a görögkatolikus és pravoszláv ortodox egyházi életben való használatát.

Dokumenty na stiahnutie: 
CsatolmányMéret
PDF icon pv_ruszin.pdf54.67 KB
Zdielať: