Simon Zsolt: 18 megyére kellene osztani Szlovákiát

Simon Zsolt, a Híd alelnöke népszavazást szeretne a megyerendszer megváltoztatásáról, és aláírásgyűjtést kezdeményez több polgármester támogatásával. A népszavazás célja, hogy egy 18 megyéből álló új rendszer kiépítésére kötelezzék a parlamentet. 

 

A népszavazás kiírásához 350 ezer aláírást kell összegyűjteni, Simon Zsolt ezt az év végéig szeretné megvalósítani. „Az lenne a legjobb, ha az őszi önkormányzati választásokkal egyidejűleg tarthatnánk meg a referendumot is” – mondta a Híd alelnöke. A kezdeményezés Simon Zsolt ötlete, de a Híd programjának is része. A mai bejelentésen több párt képviselője is részt vesz, a Híd mellett például az MKP vagy az SDKÚ által jelölt polgármesterek is. „Ez alulról szerveződő kezdeményezés, egyszer már felülről is megpróbáltuk megvalósítani, de nem sikerült” – nyilatkozta Simon Zsolt.

 

A Híd alelnöke 18 megyét javasol. „A megyék száma mellett a népszavazás módosítaná a megyei hatásköröket, a megyei képviselő-testületeket, a megyeelnökök hatáskörét, összesen 6 kérdést fogalmaztunk meg – tájékoztatott a képviselő. – Mindegyik kérdés komplex módon próbálja felölelni a problémákat azzal, hogy ha a népszavazás érvényes lesz, a parlamentnek ennek szellemében kellene megváltoztatnia a vonatkozó jogszabályokat.” Az egyik javasolt megye Gömör lenne, Rimaszombat székhellyel. „Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk megakadályozni a Robert Fico által tavaly felvetett, 3 megye plusz a főváros rendszer bevezetését is” – magyarázta Simon. 

 

„Mindenkit szívesen látunk, aki úgy gondolja, hogy a jelenlegi rendszer nem megfelelő” – mondta Simon. A kezdeményezést – legalábbis részben – az váltotta ki, hogy Robert Fico tavaly már felvetette a megyerendszer megváltoztatását, a miniszterelnök visszatérne a 3 megye plusz a főváros felosztáshoz.

 

Szlovákiában eddig csak egy népszavazás volt eredményes – az uniós csatlakozásunkról szóló voksoláson vett részt a szavazásra jogosultak több mint fele. Ugyanis ez szükséges a népszavazás érvényességéhez. „Ez a téma az embereket érdekli, úgy vélem, a kisebb régiók hatékonyabbak lehetnek” – magyarázta a kezdeményezést Simon. – Jobban meg lehet határozni, hogy az adott régiónak mire van szüksége.”

 

Ha például magas a munkanélküliség, akkor arra lehet összpontosítani. Példának Rimaszombat környékét hozta fel, ahol már évtizedek óta nagyon magas az állástalanok száma. „Tíz éve próbálkozunk Gömörben a munkanélküliség csökkentésével a jelenlegi rendszerben, de nem sikerült. Akkor valami mást kell csinálni – véli a képviselő. – Rimaszombat szegény volt, és szegényebb lett.” Szerinte ennek oka az is, hogy a munkanélküliség felszámolására szánt támogatás túl sok lépcsőben érkezik meg, és útközben elveszik.

 

Forrás: Új Szó

Fénykép: TASR

 

Megosztás: