Simon Zsolt: Felhívás Robert Ficohoz

Peter Žiga környezetvédelmi miniszter idén januárban kiadott határozatával, az Eprestető /Jahodná/ melletti területen történő geológiai kutatás meghosszabbításáról, ismét egy multinacionális cég, ez esetben a Ludvika Energy társaság kívánságának tett eleget. E döntése az érintett községek és több mint 100 000 polgár petícióban kinyilvánított akarata ellenére született meg.

 

A környezetvédelmi miniszter azzal indokolta lépését, hogy a kérvény elutasítása választottbírósági eljárást von maga után, és több millió euróval terhelné az állami költségvetést. A választottbírósági eljárás kockázata hirtelen fontos lett Robert Fico kormányának? Hiszen az egészségbiztosítók esetében ez nem így volt... A választottbírósági eljárás kockázata fontosabb és többet ér a Kassa környékén élő polgárok életénél és tulajdonánál?

 

Egy normális államban a kormány szolgálja a polgárok érdekeit és nem fordítva.

Ezért felszólítom Robert Fico miniszterelnököt, hogy álljon a nyilvánosság elé és válaszolja meg ezeket a kérdéseket:

 

- Egyetért, vagy nem ért egyet az Eprestető melletti uránbányászattal?

- Peter Žiga környezetvédelmi miniszter e döntése közelebb visz az uránbányászat megkezdéséhez az ő tudtával és beleegyezésével?

- A kormányának és minisztereinek mikor lesz előbbre való az érintett községek polgárainak érdeke, mint a pénzügyi csoportoké?

 

SimonZsolt

Parlamenti képviselő, a Híd alelnöke

 

 

 

Megosztás: