Sólymos László: Az éghajlatváltozás és a szárazság globális fenyegetés

A jó minőségű ivóvíz hiánya, a fenntartható és gazdaságos vízhasználat, valamint az éghajlatváltozás és az aszály - ezek voltak az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának keretében tartott magas szintű "Víz a fenntartható fejlődésért" elnevezésű találkozó vezető témái. Szlovákiát Sólymos László környezetvédelmi miniszter képviselte a New York-i eseményen.

„Az EU Tanácsának tavalyi elnöksége alatt is foglalkoztunk az aszály és a vízhiány problémájával. Állandóan megerősítést nyer, hogy az aszály olyan jelenség, amellyel mindenki harcol. Szlovákiában sem ülünk ölbe tett kézzel. Egy olyan terven dolgozunk, melynek célja a szárazság kedvezőtlen következményeinek enyhítése“ – mondta Sólymos László miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium már dolgozik az aszály elleni akcióterven. Ennek célja olyan intézkedések bevezetése, melyek javítják a természet vízmegtartó képességét, a szárazság érzékelésére és nyomon követésére új mérőállomások felállításával valamint válságkezelő-rendszer létrehozásával számol, illetve a hosszantartó szárazság idején a vízellátás prioritásait is meghatározza majd.

„Az aszály nemcsak a környezetet sújtja, hanem a mezőgazdászokat és az erdészeket is. Ezért a cselekvési terv előkészítésébe az érintett ágazatok szakembereit is bevontuk” - tette hozzá a tárcavezető.

A minisztérium egy tárcaközi munkacsoportot hozott létre. Ebben a környezetvédelmi ágazat szakemberei (a minisztérium, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat, a Vízgazdálkodási Építővállalat és a Vízgazdálkodási Kutatóintézet) mellett a földművelésügy (a minisztérium, a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ) valamint a Szlovák Műszaki Egyetem, a Comenius Egyetem Természettudományi Kara, valamint a tudásmegosztásért és a partnerségek megerősítéséért felelős szervezet is képviselteti magát (Globális Vízügyi Partnerség).

Feltehetően még idén ősszel a vízügyi konferencián mutatja be a tárca a tervet, majd ez év végéig a kormány elé terjeszti.

Megosztás: