Solymos László és A. Nagy László a kisebbségek jogállásáról szóló jelentésről

A Híd sajtótájékoztatón nyilatkozott a kormány a kisebbségek jogállásáról szóló jelentésének hiányosságairól.
Solymos László a Híd alelnöke és A. Nagy László, volt kisebbségi kormánybiztos a kormány ma jóváhagyott nemzetiségi kisebbségek jogaira vonatkozó jelentése kapcsán nyilatkoztak. Aggodalmukat fejezték ki a fölött, hogy a jelentés teljesen át lett dolgozva, s így jelenlegi változatában nem objektív, nem konstruktív és hamis képet mutat a Szlovákiában élő nemzetiségi kisebbségek helyzetéről és jogairól.
„A jelentés arról tanúskodik, hogy Robert Fico és kormánya milyen felületesen viszonyulnak az itt élő  nemzetiségi kisebbségekhez és jogaikhoz. Federič jelentésének mai változata egyetlen ajánlás vagy kritikus értékelés nélküli egyoldalú állásfoglalás”, nyilatkozta a párt alelnöke. Véleménye szerint a kisebbségek jogai,  igaz a törvények  által ugyan adottak, de ezek betartása az állami szervek intenzív ellenállásába ütközik. „E dokumentum a múlt század normalizációs időszakának szellemét idézi fel”, szögezte le Solymos László Federič jelentésére reagálva.
A. Nagy László a jelentés konkrét pontjait kifogásolta és bemutatta azon pontokat, melyeket a kisebbségi hivatal javasolt, azonban a mai jelentés ezeket teljes mértékben figyelmén kívül hagyta 
(a pontos javaslatok a mellékletben találhatóak meg).
A Híd politikusai bejelentették, hogy a párt létrehozta a  Nemzetiségi Kisebbségek Tanácsát, amely minden évben saját jelentést fog készíteni a nemzetiségi kisebbségek helyzetéről és jogairól. A párt a „Vízió 2016” elnevezésű stratégiai anyagába építi be az egyes kisebbségek jövőre néző nemzetiségi politikáját. 
 
 

Megosztás: