Solymos László: Esélyt adunk Dél-Szlovákiának

Ha az elmúlt tíz évet nézzük, Dél-Szlovákiában sokat romlott a helyzet. A Radičová-kormány rövid időszakán kívül a Smer által vezetett kormányok elhanyagolták ezt a régiót. Nem érkeztek befektetések, nem épültek az utak, nagy az elvándorlás. Ezen változtatnunk kell! Tennünk kell egy élhetőbb Dél-Szlovákiáért

A Híd több fontos intézkedést is javasol azért, hogy újra felvirágoztassuk ezt a vidéket. Nagyon fontos az infrastruktúra kiépítése. Utakra van szükség, hiszen ha a régiónk nem megközelíthető, akkor a gazdaság stagnál. Rossz utakon elmenni szoktak, nem érkezni… A Híd programja, a Polgári Vízió egyik legfontosabb célkitűzése éppen az, hogy Szlovákia minden egyes településéről 30 percen belül elérhető legyen autópálya vagy gyorsforgalmi út. Különösen Dél-Szlovákiában lenne az fontos, ahol szinte semmiféle ilyen út nem épült az elmúlt 25 évben. Kormányra kerülve ennek beteljesítése lenne az egyik legfontosabb célkitűzésünk.

A jó utak hozzásegítenek a munkahelyteremtéshez is. De kell az is, hogy a kormány azokat a vállalkozókat támogassa, akik hosszú távon tudnak tenni a régiónkért. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a nagybefektetők helyett a helyi kis- és középvállalkozókra kellene a helyezni a hangsúlyt. Az államnak azért kellene küzdenie, hogy ezeknek az embereknek megérje itt maradni, itt vállalkozni, és ezzel értéket és munkahelyeket teremteni. A Híd kormányra kerülve mindent megtesz majd a vállalkozói környezet feljavításáért.

Hatalmas szerepe van az iskolaügynek is, hiszen a mai világban jól képzett emberekre van szükség ahhoz, hogy egy régió boldogulni tudjon. Fontos szerepet tulajdonítunk a szakképzésnek, programunkban szerepel annak reformja, kibővítése. Hiszen a szakmai tudás ma is biztos boldogulást jelent. És harcolunk azért is, hogy a kisiskolákat ne zárják be, mivel ez a faluk elnéptelenedését, elvándorlást hoz maga után. Sikerült egy év haladékot nyernünk ennek a kérdésnek a megoldására, de végleg csak kormányra kerülve tudnánk rendezni ezt.

Magyarként fontos kérdéskört jelentenek a kisebbségi jogok is. A Híd a fennállása során már többször tudott tenni azért, hogy bővüljenek a jogaink. Elsősorban a nyelvtörvény módosításával, amely kiterjesztette a kétnyelvűséget Dél-Szlovákiában. Most pedig a kisebbségi kultúrák finanszírozását is szeretnénk rendezni, hiszen csak egy jól működő, jó finanszírozott és önszervező szlovákiai magyar kulturális élet fenntartásával tehetünk az itteni magyarság megmaradásáért.

A Híd évek óta jelen van Dél-Szlovákiában, és ezért pontosan tudjuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy esélyt adjunk a régió felvirágzásának. Kormányra kerülve akarunk és tudunk is tenni ezért a vidékért. Kérem, adjon egy esélyt a Hídnak, hogy mi esélyt adhassunk Dél-Szlovákiának.

 

Megosztás: