Solymos László: A kisebbségi kultúrák finanszírozása kormányra kerülve megoldható

Solymos László, a Híd alelnöke szerint fontos pillanat volt a szlovákiai kisebbségek jövőjének szempontjából a mai parlamenti szavazás a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról, amelyet az egész ellenzék, és a kormánypárt néhány képviselője is támogatott.

A Kisebbségi Kulturális Alap a jelenlegi kormány által létrehozott Művészeti Alap mintájára került megtervezésre. Működésének legfontosabb alapelvei a stabilitás, az önkormányzatiság, a szakmaiság és az arányosság. „Mivel a kisebbségi kultúra a jellegét tekintve eltér a többségi szlovák társadalom kultúrájától, igyekeztünk egy olyan modellt létrehozni, amely a lehető legjobban hasonlít az eredeti Alapra, de figyelembe veszi a kisebbségi kultúrák specifikumait is,” – magyarázta Solymos László.

Ezzel a támogatási rendszerrel a kisebbségi kultúra finanszírozása stabilabbá válna, megoldódna ez az évtizedek óta lezáratlan probléma. „Természetesen sajnálom, hogy a parlament végül nemet mondott a javaslatra, csupán hat képviselői szavazat hiányzott, de ez nem jelenti azt, hogy az Alap a jövőben nem jöhet majd létre. A törvényjavaslat kész van, és meg is valósítjuk, ha kormányra kerülünk. Ezért is fontos, milyen kormány alakulhat majd márciusban,” – tette hozzá Solymos László, a Híd alelnöke.

Megosztás: