Solymos László: A kormány veszélyezteti a kisebbségi kiadók működését

A Híd parlamenti képviselője és a parlamenti frakció vezetője Solymos László ezzel kapcsolatban interpellálta a kormányfőt.
Azon kiadók, amelyek hosszú ideje a kisebbségi kulturális élet fontos szereplői, a mai napig nem kaptak tájékoztatást arról, hogy számíthatnak-e a szóban forgó támogatás folyósítására, amelyet még a múlt év folyamán kértek a Nemzeti Kisebbségek Kultúrája támogatási rendszer keretében. A pályázó kiadók már hosszú ideje a kisebbségi kulturális élet fontos szereplői, tevékenységük azonban az állami támogatás nélkül elképzelhetetlen. A kormányhivatal a mai napig nem adott tájékoztatást annak ellenére, hogy az Európai Bizottság már ez év májusában döntött arról, hogy a kiadók támogatása jogos.
„Ezek a kiadók már hosszú ideje a kisebbségi kulturális élet fontos szereplői, tevékenységük azonban az állami támogatás nélkül elképzelhetetlen. Nemcsak fontos könyveket adnak ki, hanem napilapot, kulturális folyóiratokat, amelyek között vannak olyanok, amelyek már 55 vagy 65 éve rendszeresen megjelennek. A megszűnésük veszélybe sodorná az egész szlovákiai kisebbségi kultúrát,” írta a kormányelnöknek Solymos László, és a továbbiakban választ kér arra a kérdésére, hogy a Szlovák Köztársaság Kormánya hogyan kívánja lezárni az ügyben érintett kisebbségi kiadók 2012-es kérvényeit, összhangban a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala értékelő bizottságainak valamint az Európai Bizottság döntéseivel.
2012-ben négy pályázó -a Madách Posonium Kft., a Lilium Aurum Kft.,  a Petit Press Rt. és az MPhilms Kft. kért támogatást.
 

Megosztás: