Sólymos László: Mielőbb ratifikálni kell a Párizsi szerződést

A Párizsi szerződés ratifikációjának felgyorsítását nevezte Sólymos László környezetvédelmi miniszter a szlovák uniós elnökség legfontosabb témájának az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának csütörtöki ülésén.

Sólymos szerint mielőbb ratifikálni kell a tavaly elfogadott szerződést mind az Európai Unió, mind a tagországok szintjén. „A szerződés mielőbbi ratifikációja elősegítené a fokozatos átállást a modern, fenntartható és az alacsony széntartalmú gazdaságra” – jelentette ki a miniszter a meghallgatáson.

Sólymos szerint a párizsi szerződés mielőbbi ratifikációja presztízsszempontból is fontos az uniónak, mivel azt már ratifikálta az Egyesült Államok és Kína is. „Rossz üzenet lenne, ha az Európai Unió lemaradna Kína és az USA mögött” – jelentette ki a miniszter. Szerinte a tagországok már a Párizsi szerződést aláíró felek novemberi, marokkói találkozója előtt konszenzusra juthatnak. Szlovákia idén év végéig ratifikálja a Párizsi szerződést.

A meghallgatáson Sólymos ismertette a szlovák elnökség többi, elsődlegesnek tekintett témáját, a körforgásos gazdaság megvalósításának elősegítését, az éghajlatváltozás lassítását, a természeti erőforrások védelmét és a vízgazdálkodás szerepének erősítését a környezetvédelemben.

A miniszter szerint komoly visszhangja volt Brüsszelben az e heti pozsonyi, környezetvédelmi konferenciának is, amelynek témája a zöldgazdaságra való áttérés felgyorsításának lehetőségei voltak. „Más út nincs, csak a zöldgazdaság” – jelentette ki Sólymos. A miniszter meghallgatása mintegy másfél óráig tartott.

Forrás: UjSzo/minzp

Megosztás: