Sólymos László miniszter három kezdeményezést mutatott be a zöldebb és egészségesebb Szlovákia érdekében

Felhívás az üzleteknek, Zöld Képzési Alap létrehozása és a „Greeen Slovakia” koncepció – ezzel a három háttérprojekttel indította el ma Sólymos László környezetvédelmi miniszter a lakosság környezetvédelmi attitűdjének megváltoztatását.

„Nem teszünk meg mindent azért, hogy az emberek jobban tudatosítsák a természet védelmének fontosságát, ami a saját és gyermekeik egészségét is óvná. Nagyon fontos minden egyes ember attitűdje. Meggyőződésem, hogy kis lépésekkel közelíteni tudunk a kívánt eredményhez“ – jelentette ki a miniszter.

Szeretné például fokozatosan és teljesen kiszorítani Szlovákiából a műanyag reklámtáskákat, amelyek többsége a szemétlerakatokban végzi. Felhívást intézett ezért az üzletláncoknak, arra kérve őket, hogy a vásárlóknak ne kínáljanak reklámtáskákat, válasszanak inkább környezetkímélőbb megoldást. Akik csatlakoznak a felhíváshoz, használhatják majd a kezdeményezés „Bez igelitiek” („Reklámtáska nélkül”) szlogenjét. „Egy dán egy évben átlagosan 4 reklámtáskát használ el, egy szlovák ezzel szemben több mint 400-at. Ezért döntöttem úgy, hogy a törvénymódosítások mellett az üzletláncokhoz, boltokhoz, de egyben Szlovákia lakosságához is fordulok, hogy közösen küzdjünk a reklámtáskák ellen – magyarázta Solymos. – Ez a megszokásról szól. Meggyőződésem, hogy az emberek visszatérnek ahhoz a szokáshoz, hogy saját táskával mennek bevásárolni, ahogyan azt régen is tették.” A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatni fog arról, hogy melyik üzletek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A környezettudatos gondolkodást segítheti a Zöld Képzési Alap is, amely a gyerekek és a fiatalok képzési és nevelési programjait fogja támogatni. A célja olyan kis projektek támogatása, amelyek segítik a környezetvédelmi felvilágosítás és a környezettudatos gondolkodás kialakítását. „A természethez való viszonyt már a legkisebbekben is fejleszteni kell, különböző képzési tevékenységgel” – jegyezte meg Sólymos. A felhívások határidejét minden év elején hozzák majd nyilvánosságra a www.zelenyvzdelavacifond.sk honlapon.

A miniszter bemutatta a Zöld Szlovákiát alkotunk – „Greeen Slovakia” kezdeményezést is. A három „e” betű jelképezi az effektivitást, az ökológiát és az oktatást (efektivita, ekológia a edukácia). „Ez a márka egységes lesz minden tevékenység esetében, amelyek a környezetvédelem erősítését szolgálják” – pontosított Sólymos. Ezt a grafikai elemet használhatja majd mindenki, aki regisztrál a minisztérium honlapján, és teljesíti a feltételeket. Az a cél, hogy évente egyszer díjazzuk a legerősebb és legötletesebb környezetvédelmi tevékenységet.

„Ezeknek, de az általunk tervezett többi kezdeményezésnek is az a célja, hogy biztosítsuk a környezetvédelem folyamatos jelenlétét a nyilvánosság előtt, az emberek figyelmét a természetvédelemre összpontosítsuk, és végeredményben az, hogy minél több környezettudatos embert tudjunk magunk mögött” – zárta Sólymos.

Megosztás: