Sólymos: Nincs veszélyben a csallóközi ivóvízkészlet

Csölle, Dénesd, Dunahidas és Erzsébetmajor lakóira nem jelent veszélyt a vereknyei veszélyeshulladék-lerakóból szivárgó szennyezett talajvíz. Ezt Sólymos László környezetvédelmi miniszter jelentette ki a mai sajtótájékoztatón.

Azt is hangsúlyozta, hogy a csallóközi ivóvízkészletek sincsenek veszélyben. A környezetvédelmi tárca intenzíven dolgozik azon, hogy megszüntesse a lerakat környezetre gyakorolt hatását. Feltételezése szerint a lerakó kármentesítése a közbeszerzési eljárás sikeres lezárulása után kezdődhet. A miniszter egyben arra szólította fel a megyei választási kampányban részt vevő politikusokat, ne kovácsoljanak politikai tőkét a témából és ne keltsenek pánikot a lakosság körében.

„Kevesebb, mint egy év alatt a tárca többet tett a vereknyei és a többi, szennyezéssel érintett terület lakóiért, mint az előttünk járó politikusok generációi” – jelentette ki Sólymos László.

Május végén a környezetvédelmi minisztérium levelében szólította fel a három pozsonyi városrész, Vereknye, Főrév és Pozsonypüspöki önkormányzatát, hogy tegyenek konkrét lépéseket a lakosság szennyezet talajvízzel kapcsolatos tájékoztatására. „Ismételten felszólítottuk őket, tájékoztassák az embereket arról, hogy a kutakból származó vizet ne használják sem a gyökér- és levélzöldségek öntözésére, sem fürdésre, zuhanyozásra és a medencék feltöltésére sem” – jelentette ki a miniszter. Azt is hozzátette, nem igaz, hogy a talajvíz a három városrésszel határos településen is szennyezett. „Hangsúlyozni kell, hogy a szennyeződés csak a három említett városrészt érinti, a környező településeket, vagyis Csöllét, Dénesdet, Dunahidast és Erzsébetmajort nem” – mondta a miniszter hozzátéve, hogy a felsorolt községek ugyan a szennyezés lehetséges terjedésének irányában fekszenek, de nem érintettek. A tárcavezető kijelentette, hogy a környezetvédelmi minisztérium az első intézmény, amely ténylegesen foglalkozni kezdett a vereknyei lerakat problémájának megoldásával. „Az utóbbi egy évben többet tettünk a lerakó felszámolásáért, mint az elmúlt 20 évben összesen” – mondta Sólymos.

Tavaly a tárca elkészíttette a környezeti terhelés felszámolásának projektjét, melyet független szakértők is véleményeztek. Már a rendelkezésére áll a munkaterv, még az illetékes járási hivatal jóváhagyására és határozatára van szükség. Április 24-én indult a közbeszerzési eljárás. Összesen 36 kiegészítő kérdés érkezett az ajánlattételhez szükséges dokumentációval kapcsolatban. Az ajánlatok benyújtásának határideje 2017. július 6. „Feltehetően a törvényes eljárás lezárulta után a szanálás jövőre kezdődhet” – egészítette ki a miniszter.

A hulladéklerakó felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert alkalmaznák, amellyel a lerakatot teljesen elszigetelik a környezetétől. Ebben az esetben ez egy kb. 2 km hosszú, 22 m mély és 80 cm föld alatti szigetelő falat illetve a lerakat tetejének hermetikus lezárását jelentené. A helyreállítás része lesz a szennyezet talajvíz kiszivattyúzása és megtisztítása. A megfelelő módszer kiválasztásánál a fővárossal és Vereknye városrésszel is együttműködtünk. Becslések szerint a környezeti terhelés felszámolásának költségei 30 millió eurót tesznek ki.

Sólymos László miniszter szerint rendkívül fontos, hogy ne vigyünk érzelmeket a lerakó felszámolásáról folytatott vitába, a politikusokat pedig felelősségteljes hozzáállásra és arra szólította fel, hogy feleslegesen ne politizáljanak. „Lassan óránként előáll egy képviselő- vagy megyefőnök-jelölt, hogy a kampányában felhasználja vagy kihasználja ezt a témát“ – mondta Sólymos. Szerinte a lakosság egészségéről és arról van szó, hogy megállítsuk a talajvízszennyezés terjedését, nem pedig arról, hogy valaki politikai jó pontokat szerezzen. A miniszter egyben hamisnak és politikai célúnak tartja azt a kijelentést, miszerint a tárca először ismerte el, hogy a vereknyei hulladéklerakó okozta a talajvízszennyezést.

Forrás: Új Szó

Megosztás: