Sólymos: Vége a boltokban osztott ingyenes nejlontáskáknak

2019-től végleg búcsút inthetünk az üzletekben osztogatott ingyen nejlontáskáknak. A parlament tegnap elfogadta a hulladéktörvény módosítását, amely szerint a műanyag táskákért a jövőben minden üzletben kötelezően fizetni kell.

„A könnyű műanyag táskák az értelmetlen környezeti terhelés szimbólumává váltak. Nagyon gyorsan hulladék lesz belőlük” – indokolta a törvénymódosítást Solymos László környezetvédelmi miniszter. A módosítás azonban nem vonatkozik a gyümölcs- vagy pékáru csomagolására használt műanyag zacskókra, azokat továbbra is ingyen adhatják a vevőknek a boltok. 

Szlovákiában az Envi-pak társaság felmérése szerint évente egy főre több mint 466 nejlontáska jut, míg az uniós átlag 200 körül mozog, vagyis nálunk különösen égető ez a téma. „A vásárló ezeket többnyire csak addig használja, amíg hazaviszi az árut az üzletből, miközben a környezetet minden egyes táska még évtizedekig szennyezi. Összegezve: az ingyenes műanyag táskák luxusterméknek számítanak” – indokolta a módosítást Solymos László környezetvédelmi miniszter. 

A parlament által tegnap elfogadottmódosítás 2019. január1-től megtiltja, hogy az üzletek ingyen adják a vevőknek a könnyű műanyag táskákat, az úgynevezett reklámtáskákat. A kereskedők így kötelesek lesznek pénzt kérni a táskákért, és más típusú, környezetbarát egyszer felhasználható vagy többszöri felhasználásra alkalmas táskát kínálni. A módosítást az uniós szabályok is előírják. Ezek szerint a tagállamok két út közül választhatnak. Az első szerint 2019 végére 90-re, 2025 végére pedig 40-re kellene csökkenteniük az évente egy főre jutó nejlontáskák számát, a második lehetőség pedig az, hogy 2019-től megtiltják az ingyenes árusításukat. Szlovákia ez utóbbi mellett döntött. A módosítás azonban nem vonatkozik a gyümölcs- vagy pékáru csomagolására használt műanyag zacskókra. 

A módosítás nem szab meg minimális árat, a táskák árát az üzlethálózatok határozhatják meg. Grendel Gábor (OĽaNO–Nova) parlamenti képviselő szerint a módosítás ezzel nem éri el a célját, hiszen az üzletek többsége már most is 5 vagy akár 9 centet is elkér az említett táskákért, vagyis lényeges változás a most meghozott döntésnek köszönhetően nem várható. Grendel ezért 25 centes minimális árat javasolt, de ezt a képviselők nem fogadták el. Peter Antal (Híd) a törvényhozás mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságának az elnöke szerint ez csak a gyártók és üzletek nyereségének a növelésére lett volna jó. 

Új Szó, MŽP SR

Megosztás: