Strasbourg: Úton az uniós kétpilléres kisebbségvédelmi rendszer felé

Nagy József, a Híd EP képviselője szerint az EU konkrét garanciákat és védelmet kell, hogy biztosítson az őshonos nemzeti kisebbségeknek. A képviselő az áprilisi strasbourgi plenáris ülésen felszólalásában kifejtette, hogy el kell fogadni az uniós kisebbségi minimum standardokat, s felállítani egy intézményrendszert a betartatásukra.

"Úgy gondolom, végre megvan a politikai közhangulat egy valódi előrelépés irányába. Az Európai Unióban kétpilléres kisebbségvédelmi rendszert javaslok kialakítani, ahol továbbra is a tagállamok határozhatják meg a jogrendszerük által elismert őshonos nemzeti kisebbségeket. Ezen kisebbségek számára viszont szükség van egy uniós minimális standard kialakítására. Egyúttal a tagországoknak megmarad a jogköre ezeket a minimális standardokat a helyi igényekhez igazítva szélesíteni. Hasonló kétpilléres módszert sok más területen tagországi hatáskörben már sikeresen alkalmazz az Unió. Így nincs szükség alapszerződésmódosításra, mert nem sérül a tagállamok hatásköre,“ - hangsúlyozta a szlovákiai magyar politikus.

"Végre megmozdulni látszanak a hegyek. A múlt héten sikerült egy magas szintű néppárti meghallgatást tartanunk a témában. Ennek is a fő üzenete a továbblépés követelménye volt. Mindannyiunk - többségiek és kisebbségiek - jövője függ ettől," - nyilatkozta a hidas Nagy József.

 

Megosztás: