Szlovákiába érkezik a zöldgazdaság óriásvállalata. Évente 30 ezer tonna PET palackot és műanyagot tervez feldolgozni

8,5 millió eurós beruházás irányul Szlovákiába, amely csaknem 100 új munkahelyet teremt

Európa egyik legnagyobb, körkörös gazdaságban működő vállalatcsoportja érkezik a szlovák piacra. A Green Group Holding bejelentette, hogy egy PET palack- és vegyes műanyag-feldolgozó üzemet létesít az országban. A flakonokat helyi forrásokból akarják beszerezni, majd tisztítani és felaprítani. Az így nyert alapanyagból pedig Romániában, például az autóiparban is használatos termékeket állítanak majd elő. A befektető szerint, ambiciózus szlovákiai újrahasznosítási tervüknek ez az első lépése.

"Az új beruházás teljes mértékben összhangban van a hulladéklerakók felszámolására irányuló törekvéseinkkel. Tehát a többet osztályozni és újrahasznosítani elvvel.  Ezért is változtatjuk meg Szlovákiában a hulladékgazdálkodási politikát, tervezzük megemelni a hulladéktárolási díjat, és ezért indítunk olyan iskolai programokat, mint a Szeparálok, szeparálsz, szeparálunk“ – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Az új üzem tervezett kapacitása évi 30 ezer tonna műanyag palack és vegyes műanyag, aminek a lehető legnagyobb részét Szlovákiában akarja beszerezni, a feldolgozott műanyagot viszont külföldre szállítaná. A Green Group 8,5 millió eurós befektetése mintegy 100 új munkahelyet is biztosít, ráadásul nem igényel állami támogatást. A tervek szerint jövő év végén helyeznék üzembe a létesítményt. Mivel több megfelelő terület is számításba jöhet, jelenleg a megfelelő helyszín kiválasztása van napirenden. "Ez a beruházás csak az első lépés egy sokkal ambiciózusabb projektben, amely a körforgásos gazdaság támogatására irányul Szlovákiában" - mondta a Constantin Damov, a Green Group társalapítója.

Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár szerint az invesztíció elsősorban a környezet szempontjából fontos. Szlovákiában tavaly 120 ezer tonna műanyag csomagolóanyag került forgalomba, miközben 69 ezer tonnát sikerült szeparálni. Azért is fontos ez a beruházás, mert megmutatja a körforgásos gazdaság előnyeit. „Annak a gazdasági modellnek az előnyeit, amelyben a gazdasági növekedés és a természet tisztelete kéz a kézben jár. Együtt teremtenek munkalehetőségeket, teret az innovációknak és a valóban fenntartható növekedésnek"- tette hozzá Kurilla.

Szlovákia az elmúlt hónapokban intenzíven dolgozik azért, hogy a körkörös gazdaság terén vezető szerepet harcoljon ki magának Közép-Európában. A legjelentősebb lépést az EU Tanácsának tavalyi szlovák elnöksége alatt tettük meg, amikor nemzetközi konferenciát szerveztünk a témában, melyen 32 ország 500 szakembere vett részt. Ezért sem meglepő, hogy a Green Group szlovákiai beruházási tervét egy hasonló rendezvényen jelentették be.

A Green Group csoport 2002-ben jött létre. Hat vállalat alkotja, melyek hulladékgyűjtéssel, -szállítással, -feldolgozással, valamint 100%-ban újrahasznosított PET anyagból készült poliészter rostok előállításával foglalkoznak. Ennek során olyan modern, környezetbarát technológiákat alkalmaz, amelyek kímélik a természeti erőforrásokat is. A román vállalatnak telephelyei vannak Szerbiában és Macedóniában.

 

 

Megosztás: