A totalitárius rendszerek áldozataira emlékeztek az EU igazságügyi miniszterei

A szlovák EU elnökség keretein belül kétnapos konferenciát tartottak a totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapján. A konferenciát Lucia Zitnanská, a Híd által delegált igazságügyi miniszter vezette.

Egyetlen totalitárius rendszer sem működött áldozatok nélkül, így volt ez a múltban, és erre számíthatunk a jövőben is. A visszatekintés abban segíthet bennünket, hogy a jövőben ne követhessük el elődeink hibáit, vagy hogy ezekből a hibákból tanulhassunk, jelentette ki az igazságügyi miniszter.

A jelenlegi Európa nem csak gazdasági és biztonságpolitikai kihívásokkal küzd. Legalább ekkora problémát jelent, hogy a lakosság egy része a szélsőséges és rendszerellenes politikai eszmék irányába húz. Ezekről a gondokról folyamatosan és nyíltan kell beszélni, hogy ne ismétlődhessen meg az, ami a múlt században történt Európában, amikor a demokratikus többség csendes beleegyezésével erősödtek meg a totalitárius rendszerek., jelentette ki Zitnanská.

A konferencia résztvevői közös nyilatkozatban tetté le a voksot a demokrácia, a jogállam és az emberi jogok védelme mellett.

Galéria: 
Megosztás: