Tüntetés: „Ma Hedvig, holnap te? Önkény helyett igazságot!”

A tüntetés április 30-án, 18.00 órakor kezdődik a pozsonyi Vármegyeház téren (Župné námestie).
Másfél óra elteltével a tömeg a Hviezdoslav térre vonul át, útba ejtve többek között a főügyészség székhelyét is. 
A rendezvényen Batta István a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház üzenetét tolmácsolja. Voda Zsófia a nyitrai magyar egyetemisták, Sándor Anna egyetemi oktató pedig a tanárok nevében beszél.
Vrabec Mária, a Malina-Žák Hedvig ügyét közelről követő és feldolgozó újságíró szintén rövid beszédet mond a rendezvényen. A Csemadokot Mézes Rudolf képviseli. A demonstráción megszólal Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség vezetője, míg Jana Dubovcová ombudsman levelét Peter Kresák alkotmányjogász tolmácsolja. A Szlovákiai Helsinki Bizottság képviseletében Miroslav Kusý professzor tart rövid beszédet, ahogy megnyilvánul az ügyről dokumentumfilmet forgató újságíró, Eugen Korda is.
A rendezvényen levetítésre kerül a belügyminiszter és a miniszterelnök ominózus sajtótájékoztatója, zenés program tarkítja a felszólalások közti részt – többek között a Kicsi Hang részvételével.
Az esemény a Szlovák Nemzeti Színház épülete előtt zárul, ahol a demonstrálók egy performansszal jelzik, hogy az ország ugyan tíz éve tagja az Európai Uniónak, azonban az igazságszolgáltatás színvonalát tekintve messze elmarad az intézménytől.
Felszólalók listája:
Batta István lelkész, zsinati tanácsos
Voda Zsófia, Diákhálózat – JUGYIK (Nyitra)
Mézes Rudolf, Csemadok
Vrabec Mária, újságíró
Sándor Anna, egyetemi tanár (Nyitra)
Zuzana Wienk, Fair-play Szövetség
Peter Kresák, az emberi jogi biztos hivatala
Miroslav Kusý, Szlovákiai Helsinski Bizottság
Eugen Korda, újságíró
 

 
Forrás: Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

Megosztás: