Új kerettantervek a nemzetiségi iskolák számára

Az Oktatásügyi Minisztérium Nemzetiségi Főosztálya négy új kerettantervet készített a nemzeti kisebbség nyelvén tanító iskolák, illetve a nemzeti kisebbség nyelvét oktató iskolák részére 2017. szeptember 1-i hatállyal. A főosztály a kerettantervekkel a nemzetiségi iskolákban zajló oktatás minőségbiztosításának igényére reagál.

Az új dokumentumok a következők:

 

  • Kerettanterv a nemzeti kisebbség nyelvét tanító alapiskolák számára
  • A nemzeti kisebbség nyelvén oktató alapiskolák tanulási zavarokkal küzdő tanulói számára készült kerettanterv
  • Kerettanterv a nemzeti kisebbség nyelvét oktató négyosztályos gimnáziumok számára
  • Kerettanterv a nemzeti kisebbség nyelvét oktató nyolcosztályos gimnáziumok számára

 

Mint Prékop Mária, a Nemzetiségi Főosztály igazgatója elmondta, a kerettantervek előkészítése a tavalyi iskolai évben zajlott, azzal a céllal, hogy biztosítsák a nemzetiségi alapiskolák és középiskolák diákjainak oktatását szolgáló, hiányzó kerettanterveket.

„E kerettantervek kidolgozása a magyar, roma és német nemzeti kisebbség igényeit tükrözi, amelyek szakmai, érdekképviseleti szervezeteik által jelezték a hiányzó kerettantervekkel kapcsolatos problémákat – magyarázta Prékop Mária. 

Peter Krajňák, az Oktatásügyi Minisztérium államtitkára megállapította, hogy a nemzeti kisebbségek oktatásával foglalkozó főosztály folyamatosan újabb és újabb konkrét eredményeket mutat fel - az elkezdett munkát pedig folytatni kell.

„További feladatok állnak előttünk a mindeddig hiányzó, stratégiai fontosságú anyagok kidolgozása formájában. Ezek egyaránt nélkülözhetetlenek a magyar tannyelvű iskolák és a kisebb létszámú nemzeti kisebbségek viszonylag új iskolái számára,” pontosított az államtitkár.

A kerettantervek az Állami Pedagógiai Intézet weboldalán (http://www.statpedu.sk) jelentek meg. Amennyiben kérdések merülnének fel, az alábbi e-mail címek egyikén lehet felvenni a kapcsolatot az illetékesekkel: maria.prekop@minedu.sk, i-skola@most-hid.sk.

Megosztás: