Vavrek István: A Porajmosról nem szabad megfeledkeznünk

Vavrek István
Tegnap, augusztus 4-én Rimaszombatban is megemlékeztek a Porajmos áldozatairól. A megemlékezés egyik társszervezője a PURT polgári társulás volt, amelyet a rendezvényen Vavrek István, a szervezet elnöke képviselt.

A második világháború végének 70. évfordulója alkalmából Rimaszombatban a roma holokauszt áldozatairól is megemlékeztek. Az ünnepi eseményen Vavrek István, a PURT szervezet elnöke és Rimaszécs polgármestere, valamint a szervezet tagjai is részt vettek. „Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg a roma holokausztról, ugyanis máig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a második világháborúban a romákat is kitelepítették és Európában közel 300.000 romát gyilkoltak meg,“ mondta Vavrek István.

A roma holokauszt emléknapja Európában már évtizedek óta augusztus másodika, de Szlovákiában csak egy évtizede emlékeznek meg ezen a napon a roma áldozatokról. A holokauszt kérdése Szlovákiában továbbra sem a központi témák egyike. „Ne feledkezzünk meg a történelem sötétebb fejezeteiről sem, és emlékeztessük gyermekeinket, hogy bármilyen faji alapú uszítás, vagy szélsőséges megnyilvánulás elfogadhatatlan és a társadalom szolidaritásának elvesztésébe torkollhat,“ tette hozzá Vavrek István.  

Megosztás: