Žitňanská: Mától törvényellenes a cégek spekulatív egyesítése

Ma lép hatályba a kereskedelmi törvénykönyv módosítása, mely az egyes cégek spekulatív egyesülésére fókuszál, és törvényen kívül helyezi az adósságoktól való szabadulásnak ezt a módszerét. Mától tehát illegálisak azon cégek szolgáltatásai, amelyek „mindenfajta társaság gyors és megbízható felszámolását“ kínálják.

A kereskedelmi törvénykönyv módosításainak többsége 2018. január 1-én lép hatályba, ám a cégek tisztességtelen fúziójáról szóló rendelkezések a módosításoknak a törvénytárban való közzétételének napjától, azaz mától érvényesek. A hatályba lépés felgyorsítására vonatkozó módosító indítványt a parlamenti képviselők terjesztették elő és érvényesítették. Ennek köszönhetően korábban tudjuk megakadályozni a társaságok spekulatív összevonását, melyek a csődeljárásokat és felszámolási eljárásokat hivatottak megkerülni, ami végredményben a hitelezők rovására történik. Legtöbbször ugyanis éppen ezen cégek hitelezői azok, akik ezáltal nem jutnak hozzá a pénzükhöz.

„Nagyon fontos változásnak tartom ezt a kereskedelmi törvénykönyvben, és örülök, hogy a képviselők is tudatosították ennek fontosságát. Ráadásul még azt is elérték, hogy a kereskedelmi törvénykönyv spekulatív egyesítésekről szóló részének hatályba lépésével ne kelljen 2018. januárjáig várni, hanem már a törvénytárban való közzététel napjától érvényes legyen“ – mondta Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter és miniszterelnök-helyettes.

A módosítás értelmében nem lesz lehetséges a kereskedelmi társaságok összevonása és egyesítése, amennyiben a fúzió eredményeként egy fizetésképtelen társaság jönne létre. A törvénymódosítás továbbá azt is tiltja, hogy a csődeljárásban illetve felszámolási eljárásban levő, valamint a bíróság által megszüntetésre ítélt cégek egyesüljenek.

Arról, hogy a feltételek teljesülnek-e, vagyis az utódcég nem lesz-e fizetésképtelen, könyvvizsgálónak kell véleményt nyilvánítania. Szintén büntetendőek lesznek azok az üzletrész-átruházások, melyekbe ún. „strómanokat“ vonnak be. 

Ha az összevonásról, egyesítésről esetleg a társaság felosztásáról szóló szerződés tervezetét a törvénymódosítás hatályba lépése előtt hagyták jóvá, valamint az ezekről szóló cégjegyzéki bejegyzését legkésőbb 90 nappal a módosítás hatályba lépése után kérelmezik, a tegnapig (vagyis 2017. november 7-ig) hatályos jogszabály érvényesül.

2018. január 1-től újabb változások lépnek hatályba a kereskedelmi törvénykönyvben, melyek közül megemlíthetjük az ún. „strómanok“ ügyvezetővé való kinevezése ellen irányuló intézkedéseket, a cégvezetők nagyobb felelősségvállalását, illetve több olyan intézkedést, mely a szlovákiai vállalkozói környezet javítására irányul. A kereskedelmi törvénykönyv egyes módosításaival kapcsolatos tájékoztatás itt található.

 

Megosztás: