Bastrnák Tibor: Igér a kormány!

Bizonyára sokan emlékeznek, hogy a Radičová kormány idején jóváhagytuk a nővérek és az egészségügyi dolgozók bérének emelését. Ebben az akkori parlament teljesen egységes volt. A választások közben a Smer biztonságot ígért a polgároknak, így az egészségügyben dolgozóknak is, természetesen ebbe beletartoztak a nővérkék is. Ők nem csak béremelést kértek, de azt is, egyszerűen fogalmazva, hogy a társadalmi elismertségük javuljon. Ehhez petíciót is indítottak és rengeteg aláírást gyűjtöttek, mivel igyekezetüket a polgárok is támogatták!

Aztán jöttek a választások és a kijózanodás! Hiszen Rober Fico akkori tanácsadója az alkotmánybíróságon megtámadta ezt a tőrvényt, amely azt hatályon kívül helyezte. Bár a Fico-kormány igéretet tett rá, hogy rendezi a helyzetet, ezt idáig nem tette meg. Hiába volt az elmúlt négy év, csak arról hallottunk, hogy tárgyalnak, de… Most, a választási ciklus végén, kísérletet tesznek rá, hogy rendezzék ezt a kérdést, ám az általuk előterjesztett javaslat nem megfelelő, jól mutatje ezt az a tény is, hogy az egészségügyi dolgozók sem értenek vele egyet. Sőt az utolsó pillanatban került a parlament elé, rendkívüli ülésen, mintha négy év nem lett volna erre elég. Így felmerül a gyanú, hogy ez megint csak egy választások előtti szemfényvesztés.

A parlamentben a héten felszólalásomban én is kritizáltam ezt a törvényt! Mivel az utolsó pillanatban kerül elénk, nem átfogóan és szisztematikusan rendezi a kérdést. Ez a törvénytervezet nem csak keveset ad a nővéreknek és az egészségügyi dolgozóknak, de a kb. 60 000 érintettből, csak kb. 38 000-ről szól. Igaz rendezi a kórházakban dolgozók bérét és ez pozitívum az eddigiekhez képest, mivel eddig az állami kórházakban dolgozók kerestek többet, mint a megyei kórházakban dolgozók ugyanazért a munkáért.

Most viszont az ambulanciákon és szociális intézményekben dolgozó egészségügyi alkalmazottak, fognak jóval kevesebbet keresni, mint kórházban dolgozó társaik! Ez nagyon igazságtalan!   Ezért figyelmeztettem a miniszter urat, hogy ha ez a tőrvény el lesz fogadva, ebben a formában, akkor a háziorvosi rendszer koporsójába ez lesz az utolsó szög. Hiszen így ez nem csak igazságtalan, de teljesen deformálja a z egészségügyi rendszert. A rendszerben ez a legolcsóbb és, ha jól működik, akkor a leghatékonyabb elem, viszont az orvosok átlag életkora már 55 év felett van, és nem vonzó a fiatal orvosok számára. Így, ha hamarosan nem lesz változás, akkor 10 - 15 év múlva nem lesz, aki minket gyógyítson. Viszont ezzel a döntéssel a nővérek még hamarabb elhagyják a rendszert a magasabb fizetésért, és ha nem külföldre mennek, akkor a közeli kórházban fognak dolgozni.

Ezért felszólítottam a miniszter urat, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekvédelmi szervezetekkel. A végső szavazásnál csak akkor fogja a Híd frakció is támogatni a törvénytervezetet, ha az megfelelő módon ki lesz javítva és az egészségügyben dolgozók is egyetértenek a törvénytervezettel! Ez mindnyájunk számára fontos törvény, hiszen az igaz, hogy az egészségügyi dolgozókról szól csak, viszont ha ilyen áldatlan állapotok fognak továbbra is uralkodni az egészségügyben, akkor nem sokára nem lesz, aki gyógyítson minket, orvosaink, nővéreink kiöregszenek. Az ujjunkat figyelmeztetőleg felemeltük, de most jó szándékunk jeléül a kérdés fontosságára való tekintettel támogattuk a javaslatot, így esélyt adva a tárgyalásra és megegyezésre, de ha nem születik megegyezés, akkor a végső szavazáson ellene leszünk, mivel ezzel nem csak az egészségügyben dolgozókért állunk ki, de az itt élő polgárokért is! Örülők, hogy érveimet az egész ellenzék elfogadta és velünk együtt a második olvasatba utalta a törvény, így esélyt adva a megegyezésre. Így legyen!

Végezetül a Híd Polgári Vízió 2016 dokumentumban számos olyan megoldás található, ami rendezné a helyzetet, s ha kormányra kerülünk ezeket meg is tesszük!

Zdielať: