Gabriel Csicsai: Živočíšna výroba na Slovensku je v absolútnom suteréne

Kvalita ošípaných od slovenských chovateľov jednoznačne prevyšuje kvalitu z dovozu

„Nielen mliečna kríza vážne ohrozuje poľnohospodárov.  Už roky zápasia s problémami aj chovatelia ošípaných,“ upozorňuje predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Gabriel Csicsai.

Na Ministerstve pôdohospodárstva SR sa v závere minulého týždňa stretli  zástupcovia Zväzu chovateľov ošípaných (ZCOHS)  so šéfkou rezortu Gabrielou Matečnou (nominantka SNS) a predsedom Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Gabrielom  Csicsaiom (Most-Híd).  Poslanec za Most-Híd v tejto súvislosti poukázal na alarmujúce fakty, ktoré už dlhé roky  tlačia na kolená práve našich domácich chovateľov ošípaných.

Fakty sú podľa Gabriela Csicsaia nespochybniteľne smutné a zároveň alarmujúce. "Kým vo výrobe mlieka sme ešte sebestační, čo sa týka  bravčového mäsa produkujeme ani nie polovicu domácej spotreby, a z toho vyvezieme polovicu za hranice! Polovica našich prasníc je v rukách zahraničných investorov, pritom kvalita ošípaných slovenských chovateľov je rozhodne vyššia ako za hranicami. Faktom je, že aj produkčné a reprodukčné ukazovatele sa v chovoch slovenských prasníc vyrovnajú svetovej špičke. Je preto o to zarážajúcejšie,  že títo naši chovatelia roky doslova len živoria!",  podčiarkol  Gabriel Csicsai.

Predseda parlamentného výboru zároveň pripomenul, že ceny jatočných ošípaných, ako aj ostatných potravinárskych komodít sa riadia cenami trhu, pričom v tejto súvislosti bohužiaľ platí, že naši producenti bravčového mäsa sú skrz ceny absolútne nekonkurencieschopní, nie však vlastnou vinou. “Musíme si uvedomiť, že našim chovateľom chýbajú  doteraz ignorantsky nepriznané stupne vertikálnej integrácie, od prípravy  vstupov krmných zmesí cez spracovateľské
možnosti  a čo je najdôležitejšie: chýba priamy odbyt vlastnej produkcie,“ vysvetlil Csicsai s tým, že kým priekupníci, spracovateľský priemysel a najmä obchodné reťazce sa môžu správať trhovo a neúprosne stláčať ceny dole – a to samozrejme predovšetkým v záujme maximálneho zisku - naši producenti mäsa, ako aj ostatných komodít, sú neustále v znevýhodnenej pozícii, nútení takpovediac ťahať za kratší koniec: „Jednorazové finančné injekcie síce vždy pomôžu uhasiť "akútny požiar", ale kým nedôjde k systémovému riešeniu na osi: výrobca - spracovateľ - predaj,  takto vynaložené peniaze budú vždy len chabou záplatou a z dlhodobého hľadiska pôjde v konečnom dôsledku len premrhané zdroje.“

Podľa jeho slov, jediným efektívnym riešením, ktoré zvýši konkurencieschopnosť a dokáže zabezpečiť stabilitu a prežitie chovateľov,  je aktívny prístup k spracovateľským a odbytovým kapacitám. „Musíme vybudovať spoločné a priame odbytové príležitosti – a to výlučne pre domácich chovateľov: som presvedčený, že v prípade ošípaných môže Zväz chovateľov ošípaných  zohrať v tomto kľúčovú úlohu a byť skutočne nasledovaniahodným príkladom."

Csicsai tvrdí, že je najvyšší čas, aby sa zdroje z Programu rozvoja vidieka konečne využili koncepčne. "Len tak sa môžeme účinne brániť  tlaku obchodných reťazcov, ktorých nanajvýš diskutabilná obchodná politika zhodila slovenskú živočíšnu výrobu na samé dno  národného hospodárstva,“ spresnil predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Ako Gabriel Csicsai dodal, z hľadiska zamestnanosti, podielu na HDP, ale aj v súvislosti s  ohodnotením ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve, je naša živočíšna výroba v absolútnom suteréne:  „Očakávam od koaličných partnerov, predovšetkým na úseku financií, že budú počúvať odbornú verejnosť aj vedenie agrorezortu, pretože máme pripravené návrhy konkrétne riešenia!"

 

 

Zdielať: