Megvédeni Schengent és a polgárokat

Nagy József az EU-s és a konkurens titkos szolgálatok együttműködését sürgeti a terrorizmus ellen.

Az európai parlamenti képviselő a mai kivételes fontosságú belügyminiszteri csúccsal kapcsolatban adott ki sajtónyilakozatot.

“A terrorizmus mindennapjaink állandó veszélyforrása lett, eszközei egyre szerteágazóbbak  és kifinomultabbak. A szervezett illegális migráció, az embercsempészet, a fegyverkereskedelem, a pénzmosás és az internetes bűnözés mind a nemzetközi terrorizmus szolgálatában áll.  A világ csak közös erővel, a hírszerzési és kémelhárítási szolgálatok hatékony együttműködésével képes fölvenni ellene a harcot. “

A képviselő komoly problémának látja a tagállamok közti információcsere hiányát és fontosnak tartja egy közös európai adatbázis létrehozását, amely kommunikálni képes a már meglévő adatbázisokkal, és amelyhez a tagállamok illetékes hatóságai ugyanúgy hozzáférhetnek. „Számomra érthetetlen, hogyan mozoghat szabadon egy elítélt bűnöző Európában csak azért, mert a többi tagországban nincsen bűnözőként nyilvántartva”. Ezért kezdeményezték  az adatbázisok összehangolását, amit kiterjesztenének az EU-n kívüli országokra is. Nagy szerint jó irányba haladunk, az ECRIS - Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszer, vagy az éppen jóváhagyott PNR repülő utas nyilvántartási rendszer segíteni fogja ellenőrzés alatt tartani a belbiztonságot. Hozzátette, a jelenleg hatályban lévő jogszabály szerint a külső határokon az EU-s polgárokat csak részlegesen és nem egységes módon igazoltatják, amivel gazdagon visszaélnek az illegális bevándorlók, de a terroristák is. A külső határokon végzett ellenőrzéseket ezért szigorítani tervezik, de hogy ez ne járjon az utazóknak rengeteg időveszteséggel, már  párhuzamosan építik ki az ún. Intelligens Határok rendszert, amely egységes lesz az EU külső peremén. Ehhez is szükség van a naprakész, közös adatbázisokra.

A képviselő ugyanakkor kulcsfontosságúnak tartja a belső extrémizmus megfékezését és külön hangsúlyt helyez az interneten történő radikalizálódásra – ez nehezen ellenőrizhető és nagyon hatékony, így könnyen válhatott a terroristák eszközévé.

Kevésbé modern, de annál hasznosabb eszközei a terrorizmusnak a radikális IMÁMOK, egyes moszlim vallási vezetők, akik visszaélve a vallásszabadság intézményével, imahelyeken nyílt ideológiai uszítással  toborozzák az EU-n belül a szélsőségeseket szervezett csoportokba, akik közül sokan kapnak terrorista kiképzést a Közel-Keleten, majd onnan EU-s állampolgárként akadály nélkül hazatérve bevethetőek a civilek elleni  támadásokban.

“Az átjárható belső Schengeni határok és a hatalmas munkaerő és árumozgás miatt ennek a hálózatnak a megfékezésére már a tagországok önállóan képtelenek, ezért van szükség a szoros hírszerzési együttműködésre, és ha ez nem lesz elégséges, akkor akár egy közös intézmény kialakítására is. Emellett a terrorizmus ellen haladéktalanul együttműködést kell kezdeményezni globális partnereink és vetélytársaink szolgálataival is, beleértve az USA-t, Oroszországot és Kínát.

Az EU belügyminiszterei csütörtökön a közös külső határellenőrzés kialakításával, Schengen megóvásával, a kötelező migránselosztással és a terrorizmus elleni harccal  foglalkoznak.

 

Zdielať: