Stanovisko Lucie Žitňanskej k výrokom premiéra na výjazdovom rokovaní v Žiline

Lucia Žitňanská
Podpredsedníčka strany Most-Híd označila slová Roberta Fica za politické vydieranie.

Premiér Fico povedal, že pomôcť Žiline (v podobe odpustenia dlhu vo výške 17,5 mil. EUR) mohli preto, lebo primátor Igor Choma patrí do rovnakej politickej štruktúry, ako premiér. „Inak by sa tieto rozhodnutia prijímali veľmi ťažko. Ukazuje to, aké je nevyhnutné, aby primátor a predseda samosprávneho kraja mali napojenie na vládne alebo parlamentné štruktúry,“ tieto slová Roberta Fica sú z môjho pohľadu obyčajným politickým vydieraním, pričom na dlh Žiliny sa dnes poskladajú obyvatelia miest, ktoré si dovolili nezvoliť za primátora kandidáta Smeru.

Vôbec nie je dôležité, aby primátori mali napojenie na vládne štruktúry, dôležité je, aby sme mali vládu, ktorá dokáže potlačiť stranícke chúťky a nastaviť transparentné pravidlá. Smer takouto stranou nie je, a to nie preto, že by na takéto pravidlá nemali odbornú kapacitu, ale preto, že spôsob ich vnímania sveta a vzor ich politiky je Putinove Rusko, kde má človek hodnotu len vtedy, keď sa správa podľa želaní vodcu. Štát nie je Smer.

V Bratislave 9. októbra 2014
Lucia Žitňanská