Dnešné schválenie Dohody o pridružení medzi Európskou úniou a Ukrajinou potvrdilo, že prakticky celá slovenská politická scéna vidí európsku perspektívu pre Ukrajinu a že ju vníma ako slobodné rozhodnutie občanov Ukrajiny. "A ja verím, že je to tiež v súlade s postojom verejnosti, ktorá chce, aby aj náš východný sused bol stabilnou a rozvíjajúcou sa demokratickou krajinou," vyhlásil v stredu pred novinármi za stranu Most-Híd jej predseda, Béla Bugár.

Priebeh rozpravy o uznesení Národnej rady SR k situácii na Ukrajine však túto pozíciu nepotvrdil, naopak, poukázal na nový spor. Minister zahraničných vecí Lajčák v diskusii veľmi jasne a realisticky povedal, že konflikt na Ukrajine je konfliktom medzi dvomi nám blízkymi krajinami – Ukrajinou a Ruskom. Po niekoľkodňovej diskusii musím skonštatovať, že minister Lajčák nie je v spore s opozíciou a že nemá zásadne odlišné postoje ku konfliktu na Ukrajine ako majú opoziční poslanci.

Radikálne inú rétoriku ako minister zahraničných vecí má ale jeho predseda Fico a niektorí ďalší poslanci Smeru, ktorí stále hovoria o propagandistickej vojne alebo o boji o vplyv na Ukrajine medzi Západom a Ruskom. Sme presvedčení, že takáto dvojtvárna alebo schizofrenická politika Smeru našej krajine veľmi škodí. Počuli sme nedávno slová prezidenta Kisku, že sa ho aj prední svetoví politici pýtajú, či naša krajina smeruje k Rusku a tiež sme počuli tvrdé slová veľvyslanca Ukrajiny, že premiér Fico sa správa ako zlý sused.

Hra na domáce a zahraničné publikum v tomto prípade nemôže byť pre Smer ani pre Slovensko úspešná. Svojou nezmyselnou konšpiračnou rétorikou len neguje aj dobré a prospešné kroky slovenskej diplomacie. Európsku cestu Ukrajiny si vybrala podstatná časť ukrajinskej spoločnosti. Neurčili im ju ani v USA, ani v EÚ. Európska únia im ju aj vďaka hlasovaniu o asociačnej dohode iba umožnila.

Isteže, každý vojnový konflikt – a na Ukrajine je dnes vojnový konflikt – je sprevádzaný aj propagandou. Zlé je, keď náš premiér s úplnou samozrejmosťou používa práve tú ruskú. Nikto si to neželá, ale ak bude konflikt na Ukrajine ďalej eskalovať, našu krajinu neochráni premiér Fico a ani poslanci Smeru, ale budú to tí, ktorým sme zverili našu kolektívnu bezpečnosť - členské krajiny NATO. Ficova rétorika je nebezpečná nielen pre imidž Slovenska v zahraničí, ale aj pre diksusiu u nás doma, pretože verejnú mienku stavia proti našim spojencom. Bolo preto nanajvýš žiadúce, aby si premiér ujasnil stanoviská, zorientoval sa a v kontexte Ukrajinskej krízy a zabudol na populizmus. Bude na prospech Slovenska a jeho občanov.

Béla Bugár, predseda strany Most-Híd a poslanec NR SR

Bratislava, 24. septembra 2014

Videá:
Stanovisko strany Most-Híd a jej poslaneckého klubu k výsledkom rokovania o vyhlásení NR SR k situácii na Ukrajine (video z tlačovej konferencie)