Stanovisko strany Most-Híd k súdnemu sporu s EK

Strana Most-Híd je presvedčená, že rozhodnutie o povinných kvótach je do istej miery dôsledkom aj nášho nekonštruktívneho prístupu a neochoty hľadať dohodu zo strany premiéra Fica.

Ultimatívne vyjadrenia o tom, že jeho vláda nikdy nepristúpi na navrhované riešenia alebo že problémy majú riešiť tí, čo ich spôsobili určite neprispeli k hľadaniu spojencov. Je preto zvláštne, že je to práve on, ktorý sa dohody a konsenzu teraz najviac dožaduje. Navyše sa stále viac ukazuje, že spoločná pozícia V4 sa úplne rozpadla, keď Slovensko stratilo už pred hlasovaním najdôležitejšieho spojenca – Poľsko. Dnes už aj česká vláda hovorí, že do sporu s EÚ nepôjde. Ukazuje to aký malý vplyv a silu má naša zahraničná politika na čele s premiérom Ficom.

Kvóty sme síce odmietli ako nesystémové riešenie, no podstatne dôležitejšie do budúcnosti sú systémové opatrenia, ktoré potrebujeme na úrovni EÚ prijať. Premiér Fico by sa namiesto súdneho sporu s EÚ mal sústrediť na aktívnu a konštruktívnu pozíciu pri hľadaní systémových riešení utečeneckej krízy, teda ako zabrániť enormnému prílevu migrantov na územie EÚ alebo ako riešiť už prítomných utečencov, ktorí nechcú požiadať o azyl v danej krajine. Nesmieme dopustiť, aby sa kvôli tejto otázke Slovensko ocitlo na okraji Európy.