Vyhlásenie strany Most-Híd k Brexitu

Veľká Británia sa včera rozhodla v referende, že vystúpi z Európskej únie. Je nám ľúto tohto rozhodnutia z pohľadu Európskej únie, lebo Európska únia už nikdy nebude taká, aká bola doteraz.

Kým vyše 60 rokov sa európske krajiny spájali, toto je prvý krát rozhodnutie opačným smerom. Je nám to ľúto aj preto, lebo rozhodnutie bude nahrávať radikálom a extrémistom v celej Európskej únii. Počas kampane sa nepoužívali racionálne argumenty, hralo sa len na city, a toto robia radikáli a extrémisti aj v ostatných krajinách. Skeptici a tí, čo chcú rozbiť Európsku úniu sa okamžite aktivizovali vo viacerých krajinách, a môžeme očakávať aj posilnenie ruskej propagandy. Výsledok britského referenda je však upozornením aj pre bruselskú administratívu, aby viac počúvali hlasy jednotlivých krajín a zrýchlili reformy.

Rozhodnutie Veľkej Británie úplne zmení slovenské predsedníctvo, stane sa z neho téma číslo jedna. Aj keď odchod Británie môže trvať roky, cesta sa bude tvoriť v nasledujúcich mesiacoch. Rovnako v nasledujúcich mesiacoch sa vytvorí rámec, o ktorom sa bude neskôr rokovať. Bude nesmierne dôležité, aby Slovensko zvládlo toto predsedníctvo, lebo nikdy ani jedna predsednícka krajina nestála ešte pred takouto ťažkou úlohou. Bude zodpovednosťou každého politika na Slovensku, aby sme nasledujúcich šesť mesiacov zvládli tak aby Európska únia nestratila ešte viac.